Nokia va incepe in primavara acestui an lucrarile de constructie la fabrica de telefoane mobile din judetul Cluj, pentru care va aloca 60 de milioane de euro, iar productia va incepe in primul semestru al anului viitor, a anuntat in cursul zilei de ieri grupul finlandez.

Nokia estimeaza ca va investi 60 milioane de euro pentru aceasta unitate, care va deveni a unsprezecea mare fabrica de terminale mobile detinuta de grup.

"Am furnizat anul trecut aproape 350.000.000 de aparate Nokia la nivel mondial, cu 30% mai mult decat anul anterior. Estimam in 2007 o cerere cu 10% mai mare, ceea ce duce la nevoia de a extinde capacitatea de productie", a declarat vicepresedintele Nokia, Raimo Puntala.

Alegerea judetului Cluj ca locatie este motivata de existenta unei forte de munca calificate, de conexiunile logistice interne si internationale bune, de eficienta de ansamblu, precum si de traditia industriala din aceasta regiune.

Decizia de a construi o fabrica in Romania reflecta cresterea importanta a volumului vanzarilor de produse Nokia, la nivel global, precum si avansul cererii pentru terminale mobile in Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Nokia a prevazut ridicarea graduala a fabricii si recrutarea a aproximativ 500 de angajati pana la sfarsitul anului 2007. Ca parte a planurilor sale, Nokia a prevazut si construirea unui parc industrial in zona, permitand astfel unui numar de furnizori si parteneri cheie sa isi dezvolte operatiunile in zona.

Premierul Tariceanu a declarat, in cadrul ceremoniei de semnare a memorandumului, ca are in vedere extinderea aeroportului din Cluj, astfel incat Nokia sa beneficieze de conditii optime pentru importul de materiale si exportul produselor finite, anunta NewsIn. "Consider ca este de datoria Guvernului sa se asocieze cu autoritatile locale care sunt capabile sa atraga astfel de proiecte. Va trebui sa avem in vedere lucrari de extindere la aeroportul din Cluj, in asa fel incat operatiunile de aprovizionare si de export pentru produsele ce vor fi realizate la Cluj sa se desfasoare in bune conditii. Nokia desfasoara activitati pe toate continentele si trebuie sa aiba posibilitatea sa se aprovizioneze si sa-si trimita produsele", a spus Tariceanu.

Consiliul Judetean Cluj a primit saptamana trecuta, prin hotarare de Guvern, un teren de 160 de hectare de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, teren pe care va fi construit parcul industrial Tetarom III, unde Nokia va avea la dispozitie 90 de hectare. Viabilizarea terenului, aflat la 18 km de Cluj-Napoca, va costa circa 33 de milioane de euro.

Nokia isi dezvolta continuu reteaua sa de productie, pentru a creste competitivitatea si pentru a asigura servicii de logistica excelente clientilor sai. in 2006, Nokia si-a completat extinderea la fabrica sa Reynosa din Mexico si la fabrica Dongguan din China.

De asemenea, si-a consolidat activitatile de productie la fabrica Chennai din India. In Europa, Nokia are deja facilitati de productie la Bochum in Germania, la Komarom in Ungaria si la Salo in Finlanda.