Pasionații de jocuri pe calculator sunt mai mult atrași în plasa hackerilor care oferă copii piratate ale celor mai populare jocuri, de care atașează malware ascuns, cu diferite scopuri, iar de curând a fost descoperit un nou „tool” care îi îmbogățește pe infractorii cibernetici.

În ultima vreme, „mineritul de cyptomonede” a devenit o activitate tot mai des întreprinsă de diverși indivizi care speră să se îmbogățească de pe urma evoluțiilor fluctuante ale monedelor virtuale. Unii fac asta creând propriile „ferme” de calculatoare care să genereze cryptomonede, dar alții se folosesc de orice calculator pe care-l pot infecta cu ajutorul programelor de tip malware.

Pasionații de gaming sunt o sursă cu potențial ridicat pentru „mineritul de cryptomonede”, deoarece calculatoarele de gaming vin în configurații mult mai puternice decât laptopurile, hai să le spunem, de uz casnic, cum sunt modelele celor care nu fac mai mult decât să navigheze de internet, să stea pe rețelele de socializare sau de streaming video, ori să se uite la filme.

Pentru a genera cryptomonede ai nevoie de sisteme performanțe, formate din procesoare de ultimă generație, cu cât mai multe nuclee și capacități de procesare ridicate, din plăci grafice cât mai puternice care pot rula cele mai noi jocuri fără să afecteze experiența de utilizator.

Evident, laptopurile de gaming sunt echipate cu altfel de componente. Chiar și modele de gaming low-cost, și vorbim aici de modele care încep de la 4.000-5.000 de lei, sunt mult mai bine echipate decât cele de larg consum.

Când dai mulți bani pe crearea unui sistem PC sau pe un laptop de gaming ca să te poți juca liniștit, nu prea-ți mai rămân bani și pentru multe jocuri, care nu sunt deloc foarte ieftine. Astfel, printre pasionații de gaming este des întâlnită practica de a procura copii piratate ale jocurilor pe care vor să le încerce sau de care sunt pasionați.

Sunt multe site-uri și forumuri care oferă gratuit versiune „crack-uite” ale unor titluri precum GTA V, NBA2k19 și Pro Evolution Soccer, dar care mai ascund și altceva. Sunt jocuri care au mulți fani în întreaga lume, așa că plasa aruncată de hackeri are un potențial uriaș de a strânge în rețeaua lor cât mai multe calculatoare care să genereze putere de calcul, prin urmare și bani virtuali.

Cei de la Avast, companiei producătoare de soluții de securitate cibernetică, au descoperit un „tool” de cryptomining descoperit în codul titlurilor piratate menționate mai sus, denumit Crackonosh. Acest tip de malware începe și generează bani digitali imediat după ce jocurile au fost descărcate și instalate, spun specialiștii de la Avast, citați de BBC.

Potrivit companiei citate, circa 800 de cazuri noi de infectări cu Crackonosh sunt detectate în fiecare zi. Crackonos le-ar fi generat în hackerilor din spatele acestui tool, circa 2 milioane de dolari până în prezent, potrivit celor de la AVAST, companie producătoare de soluții de securitatea cibernetică.

Până în prezent au fost înregistrate zeci de mii de cazuri:

  • Filipine: 18.448 victime
  • Brazilia: 16.584 victime
  • India: 13.779 victime
  • Polonia: 12.727 victime
  • SUA: 11.856 victime
  • Marea Britanie: 8.946 victime

Ce efecte negative are Crackonosh

În primul rând, Crackonosh se poate apăra singur, iar asta vine cu câteva dezavantaje din start. Potrivit specialiștilor de la Avast, Crackonosh este un malware destul de abil, fiind capabil de a lua măsuri prin care se poate proteja, declanșând procedura de dezinstalare a programelor antivirus și chiar dezactivând actualizările pentru Windows.

În plus, poate să:

  • reducă performanțele calculatorului (programele, sistemul de operare, jocuri se vor mișca mai greu)
  • crește gradul de uzură al componentelor (procesor, placă grafic, RAM)
  • crește consumul de electricitate
  • supraîncălzirea componentelor

Programele de „cheat” o altă unealtă exploatată de hackerilor

Un alt mod prin care hackeri profită de pasiunea gamerilor pentru jocuri este instalarea de malware în programele de cheat, cum sunt „trainer-ele”, programe care le permit jucătorilor să genereze resurse din interiorul jocurilor sau, ca exemplu, în cazul jocurilor mutliplayer, cu sunt Counter Strike sau Overwatch, pot împușca inamicii prin pereți sau care îi ajută să țintească direct punctele cele mai sensibile ale oponenților cu tool-urile cunoscute în lumea gamerilor drept „aimbot”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri