Investiţia în planificata fabrică de 20 de miliarde de dolari (17 miliarde de euro) a Intel în Europa ar putea fi repartizată în câteva state membre UE, în urma crizei de aprovizionare cu semiconductori, care a afectat producţia în sectorul auto, informează publicaţia The Irish Times.

În ultimele luni, grupul american Intel a încercat să obţină subvenţii publice în valoare de aproximativ opt miliarde de euro pentru a construi o facilitate de producţie a semiconductorilor în Europa, conform Agerpres.ro.

Publicaţia britanică Financial Times (FT) a anunţat că directorul general Pat Gelsinger s-a întâlnit recent cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul italian Mario Draghi pentru a discuta despre deficitul global de chipuri care a lovit industriile din întreaga lume.

Uniunea Europeană analizează posibilitatea înfiinţării unei alianţe în domeniul semiconductorilor între producători precum STMicroelectronics, NXP, Infineon şi ASML, în ideea de a-şi reduce dependenţa de producătorii străini de cipuri în perioade în care există probleme în lanţul global de aprovizionare.

În martie, Intel anunţase un plan de 20 de miliarde de dolari pentru a-şi extinde capacităţile de producere a cipurilor de ultimă generaţie, construind două fabrici în Arizona.

"Intenţionăm să ne extindem şi în alte locaţii, în SUA şi în Europa, pentru a asigura un lanţ de aprovizionare sigur şi sustenabil pentru întreaga lume", a afirmat Gelsinger, fără a da amănunte.

Directorii Intel au sugerat că ar putea fi "beneficii la nivelul UE", dacă cerinţele companiei pentru o nouă fabrică europeană sunt îndeplinite, sporind posibilitatea repartizării facilităţilor şi serviciilor pentru a sprijini producţia de cipuri.

Greg Slater, vicepreşedinte pentru afacerile globale ale Intel, care face parte din echipa ce explorează oportunităţile în Europa, a declarat pentru Financial Times: "Am putea avea producţia într-o uzină şi ambalarea în alta. Activităţile de cercetare-dezvoltare ar putea fi repartizate în mai multe state membre UE".

Printre ţările unde Intel ar putea construi fabrici se află Germania, Olanda, Franţa şi Belgia. O decizie ar putea fi anunţată până la finalul anului.

Slater a explicat că iniţial sunt prevăzute investiţii de 20 de miliarde de dolari în două fabrici, dar în final investiţia ar putea depăşi 100 de miliarde de dolari.

Acest deficit în aprovizionarea cu cipuri, care afectează producătorii auto din întreaga lume, este rezultatul unei combinaţii de factori. Producătorii de automobile au închis uzinele timp de două luni în timpul pandemiei de COVID-19 de anul trecut şi au anulat comenzile de cipuri. În paralel, însă, cererea de cipuri a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea în acasă, ceea ce a condus la creşterea vânzărilor de laptopuri şi console de jocuri video. Acum producătorii de automobile trebuie să concureze pentru cipuri cu producătorii de electronice.

Sursa foto: la Ascannio / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri