Decalajul dintre tablete și laptopuri se micșorează. În trecut, exista un caz de utilizare clar pentru un computer portabil convenabil, pe care puteați să-l aruncați într-un rucsac și să-l luați cu dvs. într-un avion. Astăzi, dispozitivele performante precum cele mai noi iPad-uri estompează linia dintre tablete moderne cu ecran tactil și laptopuri tradiționale.

Totuși, oricât de mult au început să semene cu laptopurile, majoritatea tabletelor rulează pe versiuni mobile ale sistemelor de operare și, prin urmare, sunt limitate în materie de aplicații și programe pe care le pot gestiona. Pentru a face o treabă serioasă în timp ce vă deplasați, laptopul este în continuare cea mai bună opțiune.

Există o gamă uimitoare de opțiuni pe piață, de la laptopuri de jocuri de ultimă generație până la Chromebookuri bugetare. Pentru a începe să căutați laptopul potrivit pentru dvs., ar trebui să luați în considerare pentru ce îl veți folosi, cât de des și unde.

Un laptop care își va petrece viața pe birou sau lângă canapea nu are nevoie de o baterie de lungă durată. Unul pe care îl veți lua cu dvs. atunci când călătoriți trebuie să fie suficient de mic pentru a-l transporta, fără a sacrifica confortul. Dacă studiați, laptopul dvs. ar trebui să fie rapid și fiabil.

Laptopurile 2 în 1 au ecrane detașabile sau tastaturi care se pliază complet, astfel încât să puteți comuta cu ușurință între navigarea pe canapea și lucrul la birou. Laptopurile de înaltă performanță pot face față oricărei sarcini pe care le poate face un computer desktop complet, dar vor necesita o investiție considerabilă.

Pentru a vă ajuta să alegeți un laptop potrivit pentru dvs., am realizat un mic ghid al cumpărătorului, pentru a vă prezenta câteva dintre elementele de bază de care ar trebui să țineți cont.

Tipuri de sisteme de operare

Sistemul de operare al laptopului dvs. este software-ul de bază pe care funcționează totul. Sistemul de operare afectează aspectul și comportamentul laptopului dvs., precum și aplicațiile și programele pe care le puteți utiliza.

Numai laptopurile Apple rulează Mac OS, în timp ce toate celelalte laptopuri de pe piață rulează pe Microsoft Windows. Cu toate acestea, în ultimii ani, un al treilea sistem de operare a intrat în mainstream. Sistemul de operare Chrome se comportă mai mult ca un browser web, profitând de software-ul bazat pe cloud, decât de a rula aplicații pe dispozitiv.

Caracteristicile laptopului

Majoritatea laptopurilor sunt disponibile într-o varietate de configurații diferite, astfel încât să puteți personaliza și alege ce caracteristici contează cel mai mult pentru dvs. Iată câteva dintre principalele caracteristici de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați un laptop.

Display

Cât de mare este ecranul de care aveți nevoie depinde de locul în care intenționați să utilizați laptopul. Dacă dispozitivul va sta pe birou pentru majoritatea timpului, vă puteți răsfăța cu un ecran mai mare, cu o rezoluție mai mare. Dacă vă doriți un laptop pe care îl puteți arunca cu ușurință într-un rucsac sau pe care îl puteți echilibra cu încredere pe o masă pliabilă din tren, alegeți ceva mai mic și mai ușor.

CPU

Pentru a folosi o analogie cunoscută, CPU-ul este creierul laptopului. Majoritatea procesoarelor de astăzi sunt formate din două sau mai multe nuclee fizice. Cu cât aveți mai multe nuclee, cu atât este mai puternic laptopul.

Pentru uz casnic de bază - verificarea e-mailurilor, derularea prin social media, vizionarea videoclipurilor pe YouTube - un procesor dual-core vă oferă o mulțime de putere de procesare. Pentru sarcini mai intensive, cum ar fi editarea video și jocurile, alegerea unui procesor cu patru sau mai multe nuclee vă va îmbunătăți performanța.

RAM

Memoria RAM determină câte sarcini pot face față laptopul dvs. în același timp. Dacă lucrați în mod regulat cu documente foarte mari, editând fișiere cu dimensiuni multiple de gigaocteți, de exemplu, RAM va oferi laptopului spațiul necesar pentru a împiedica lucrurile să se oprească.

Cât de mult aveți nevoie depinde de modul în care intenționați să utilizați laptopul. 8GB este minimul și se va descurca pentru utilizarea de zi cu zi, dar merită să mergeți până la 16GB, dacă puteți.

Memorie internă

Dimensiunea unității de disc determină câte fișiere puteți stoca, înainte de a începe să ștergeți lucruri pentru a face loc. Odată cu apariția streamingului online, a stocării bazate pe cloud și a instrumentelor mai bune de gestionare a spațiului pe hard disk, nu mai trebuie să vă îngrijorați atât de mult de limitele de stocare locale. 256GB este un bun punct de plecare pentru utilizarea de zi cu zi.

Grafică

Dacă doriți să jucați jocuri în mișcare, atunci cel mai bine este să alegeți un laptop dedicat pentru jocuri. Jocurile video de ultimă generație necesită multă putere de procesare, ceea ce - datorită legii termodinamice - necesită o răcire suplimentară și ventilatoare mai mari. Software-ul intens din punct de vedere grafic va scurge rapid bateria laptopurilor, în timp ce le va face să sune ca un motor cu reacție în timpul decolării. Grafica integrată (unde unitatea de procesare grafică face parte din procesor) este minimul în această categorie și va face trucul dacă nu intenționați să vă jucați pe laptop.

Baterie

Bateriile sunt mari, grele și scumpe și, deși capacitățile s-au îmbunătățit foarte mult în ultimii ani, laptopurile au echilibrat acest lucru devenind consumatoare mai mari de energie. În general, majoritatea laptopurilor moderne sunt construite pentru a supraviețui unei zile de lucru complete, înainte de a avea nevoie de o încărcare. Dacă doriți ceva mai durabil - sau sunteți dispus să sacrificați o durată de viață a bateriei pentru un laptop mai subțire - există opțiuni la ambele capete ale spectrului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri