A devenit pur și simplu mai dificil și mai puțin profitabil să minezi după Bitcoin. La fiecare 2016 blockuri rezolvate, sau mai ușor spus la fiecare două săptămâni, Bitcoin își resetează dificultatea minării. În dimineața zilei de vineri, sistemul de codare al Bitcoin a făcut cu 7,3% mai grea rezolvarea unui block (modalitatea propriu-zisă prin care se obțin criptomonedele prin minare).

Dacă privești în urmă, acest vârf atins în privința dificultății minării este unul prea mare, însă nu este nici surprinzător, nici alarmant. Acesta marchează prima creștere majoră de la momentul interzicerii minării în China, și nu face decât să confirme un trend care era deja observabil: unii dintre cei care minau din China își găsesc noi locuri din care să poată rezolva blockuri, potrivit CNBC.

Și chiar dacă nu mai este la fel de avantajos să „sapi” după Bitcoin ca înainte de auto-corecția algoritmului, minerii continuă să facă mult mai mulți bani în prezent decât făceau înainte de interdicția impusă în mai de Guvernul Chinei. „Nivelurile hashrate-ului (puterea de calcul totală folosită pentru minare/tranzacții în sistemele blockchain n.r.) sunt încă la un nivel scăzut cu 42,1% de la vârful atins în mai 2021, când s-a produs plecarea minerilor din China”, a afirmat Jason Deane, un analist cripto de la firma de consultanță Quantum Economics. Acel deficit de hashrate înseamnă că cei care sunt conectați în rețeaua Bitcoin la momentul actual fac bani frumoși.

O rețea mare rămasă pe umerii unui număr mai mic de „mineri”

Când China i-a înlăturat pe toți minerii de cripto de pe teritoriile sale în această primăvară, mai mult de jumătate din puterea de calcul conectată la rețeaua Bitcoin s-a închis. Asta a însemnat că minerii aflați în celelalte părți alel lumii au trebuit să substituie deficitul. Mai puțini minieri și mai puțină putere de calcul a s-a tradus automat prin faptul că verificarea tranzacțiilor și rezolvarea de blockuri noi devine mai greu și durează mai mult.

Însă, asemenea mecanismului unui ceas, algoritmul Bitcoin și-a auto-corectat această deviație de la normă, iar în luna iulie, rețeaua a întregistrat o coborâre-record de 28% în nivelul dificultății. Brusc, a devenit mai ușoară crearea de noi criptomonede Bitcoin, și comunicatea minerilor a putut din nou să rezolve blockuri de tranzacții într-o durată medie de zece minute.

Însă odată cu ultima ajustare operată de Bitcoin, Jason Deane afirmă că este cu 7,3% mai puțin profitabil să minezi Bitcoin. „Pornind de la ipoteza în care costurile și hashrate-ul rămân aceleași, minarea este la fel de simplă cum părea la început”, a declarat acesta, referindu-se la faptul că este nevoie de mai multă putere de calcul pentru ca minarea să se facă la fel de rapid ca anterior, și deci aceasta este mai costisitoare.

Modificarea nivelului de dificultate reflectă, de asemenea, faptul că lumea „mineritului” de Bitcoin și-a atins deja nivelul maxim în termeni de hashrate. Începând cu sfârșitul lunii iunie, minerii și-au reluat rapid locurile pe web.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri