La cateva saptamani dupa ce presedintele Frantei, Jacques Chirac, a cerut declansarea unei contraofensive impotriva "dominatiei culturale americane", mai multe tari din Europa au "aderat" la apelul francez.

Astfel, bibliotecile nationale din 19 tari europene au semnat o motiune destinata sa contracareze proiectul-gigant de lansare de carti in format digital, initiat de Google la sfarsitul anului trecut.

Reactia presedintelui francez a aparut dupa ce motorul de cautare Google si-a anuntat "disponibilitatea" de a oferi acces la peste 15 milioane de carti si documente aflate in posesia a cinci dintre cele mai prestigioase biblioteci din SUA si Marea Britanie (Oxford). "Proiectul Google (4,5 miliarde de pagini de text) va fi de mare ajutor pentru cercetatori, dar va fi si o sansa pentru natiunile sarace sa aiba acces la cunoastere. In acelasi timp ar putea fi si o amprenta strivitoare a Americii asupra modului in care generatiile viitoare vor privi lumea", declara la sfarsitul lunii martie Jean Noel-Jeanneney, presedinte al Bibliotecii Nationale Franceze.

EUROPA DIGITAL.

Initiativa autoritatilor franceze a fost semnata de bibliotecile nationale din: Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia, Suedia. Biblioteca Nationala a Marii Britanii sprijina explicit initiativa, dar nu a semnat motiunea.