Cel mai mare risc de pierdere a datelor atunci cand un utilizator scapa un laptop pe jos apare din cauza faptului ca acul de scriere si citire al drive-ului se poate izbi de suprafata delicata a mediului intern de stocare si o poate zgaria iremediabil, facand imposibila recuperarea informatiilor.

Senzorul realizat de Fujitsu detecteaza daca laptopul se afla in cadere libera si indeparteaza automat capul de scriere si citire al drive-ului de discul propriu-zis, evitand astfel deteriorarea discului si pierderea datelor. Capul de scriere revine in pozitia normala de indata ce pericolul impactului a trecut. Datele raman in memoria-tampon a hard-diskului, iar discul magnetic nu se opreste din rotatiile normale, ceea ce permite reluarea lucrului in conditii optime.

Alti producatori de laptopuri ofera de asemenea mecanisme de protectie anti-soc, care sunt incluse in carcasa laptopului. Tehnologia dezvoltata de Fujitsu are avantajul de a nu necesita spatiu aditional in carcasa laptopului, ceea ce va permite producatorilor de calculatoare sa aplice noua tehnologie fara modificari in procesul de productie.

Intr-o prima faza, Fujitsu va oferi aceasta tehnologie ca o optiune suplimentara pentru cei care achizitioneaza laptopuri echipate cu hard-diskurile de 40GB si pana la 100GB din seria MHW2xxxBH. Mecanismul va fi ulterior inclus ca optiune standard pentru toate modele de hard-disk produse de Fujitsu.

Compania japoneza de tehnologie Fujitsu a avut, in anul 2006, venituri de 40.6 miliarde de dolari.