Rețeaua socială Facebook este lovită din toate părțile de anchete publicate de către site-urile alimentate de informații venite din partea fostei angajate Frances Haugen, anchete care arată modul în care rețeaua socială permite răspândirea mesajelor ce incită la ură și violență.

Rapoartele citează studii interne ale companiei și documente care arată faptul că business-ul fondat și condus de către Mark Zuckerberg era conștient de către problemele apărute ca urmare a modului de funcționare. Informațiile scot la iveală și faptul că reprezentanții Facebook nu au făcut eforturi în a remedia problemele create de modul în care algoritmii companiei funcționează.

O investigație a publicației NBC arată cum un cont creat ca fiind al unei persoane conservatoare primește, după doar două zile de la înrolarea în platformă, mai multe recomandări de a intra în grupuri considerate a fi administrate de către organizația extremistă QAnon, conform CNBC.

În vara anului 2020, documentele obținute de către presă arătau că Facebook găzduia mii de grupuri și pagini ce susțineau mișcarea QAnon cu milioane de urmăritori. Între timp, platforma socială a început să închidă o parte dintre acestea.

Bloomberg a publicat materiale realizate pe baza mai multor documente interne din care reiese faptul că mai mulți angajați erau șocați de către atacul asupra Capitoliului, a cărui organizare s-a derulat și cu un aport semnificativ din partea rețelelor sociale.

”Mă străduiesc să-mi aliniez valorile cu cele ale angajatorului”, declara un angajat care adaugă faptul că angajarea la Facebook s-a făcut din dorința de a fi parte a schimbării și a îmbunătățirii societății, însă ceea ce a găsit în cadrul companiei a fost o fugă de responsabilitate.

Mai multe analize interne derulate de către Facebook în legătură cu atacul asupra Capitoliului de la începutul anului arată că procedurile companiei nu au fost îndeajuns pentru a preveni dezvoltarea grupurilor ce susțineau protestele.

Un articol publicate de către New York Times arată că, pe baza documentelor oferite de Haugen, un angajat care se ocupa cu analizarea datelor i-a transmis unui coleg că 10% din conținutul referitor la politică din SUA era reprezentat de postări care susțineau faptul că alegerile prezidențiale din 2020 au fost fraudate.

Dincolo de conținutul publicat pentru audiența din SUA, o altă anchetă derulată de către New York Times și Wall Street Journal arată detalii despre modul în care erau răspândite mesaje ale unui grup susținător al prim-ministrului ce instigau la ură și violență în aplicațiile Facebook din India. Raportul intern al Facebook recomanda o închidere a respectivelor grupuri și pagini, însă o astfel de decizie nu a fost luată.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri