Piata telefoniei mobile va fi un adevarat teatru de lupta in acest an. Trasatura dominanta va fi diversificarea serviciilor. Celularul va deveni un adevarat birou mobil, cu ajutorul caruia se vor face transmisii de date si aplicatii video.

Companiile de telefonie mobila vor dezvolta in acest an oferta de transfer de servicii si date. Celularul nu va mai fi un simplu telefon mobil, ci un birou portabil. Accesul la Internet la viteze mari va permite o mai buna transmisie a datelor si a imaginilor. De asemenea, se vor face primii pasi in telefonia 3G. Totodata, se vorbeste din ce in ce mai mult despre serviciile de divertisment ce vor fi disponibile prin intermediul telefonului mobil. Concluzia este una singura: utilizatorii au devenit mult mai pretentiosi.

Servicii integrate

Furnizarea de servicii integrate pare sa devina principalul scop al operatorilor de telefonie mobila. Pe linga convorbirile telefonice se vor dezvolta serviciile de transmisie de date si aplicatiile video. Vom continua sa dezvoltam serviciile bazate pe tehnologia EDGE, transferul de date mobile si fixe, accesul la Internet dedicat si aplicatiile video, sustin oficialii Orange. Cei de la Zapp se vor concentra pe dezvoltarea serviciului de Internet abia lansat. Anul trecut, am lansat cel mai rapid Internet mobil de pe piata, prin intermediul serviciului Zapp Internet Express, ce foloseste tehnologia EV-DO, astfel ca in 2005 vom continua dezvoltarea acestuia, explorind si alte posibilitati de sporire a mobilitatii utilizatorilor. Biroul mobil este viitoarea provocare pentru Romania, spune Cuneyt Turktan, presedintele Comitetului Director al Zapp.

Telefonie 3G

In acest an, vor fi disponibile si primele servicii de telefonie mobila 3G. Primul pas pentru implementarea acestui serviciu dintre cei doi cistigatori ai licentelor atribuite de Guvern, Mobifon si Orange, a fost facut de Mobifon. Conducerea acestei societati a selectat compania suedeza Ericsson drept furnizor si integrator al retelei de voce si date de generatia a treia. La sfirsitul lunii septembrie 2004, Mobifon a testat, in parteneriat cu Siemens si Ericsson, o retea de telefonie 3G, fiind efectuate o serie de apeluri de videotelefonie intre locatii situate in Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca si Brasov. Orange inca nu a dat publicitatii nici o initiativa in acest sens. Prin lansarea Zapp Internet Express, oferim deja suportul tehnic ideal pentru transfer mobil de date de generatia a treia. De altfel, reteaua Zapp are capabilitati 3G, spune Mihaela Lupu, head of corporate affairs Zapp. Principalul avantaj va fi posibilitatea de a avea acces la serviciul de videotelefonie, ce da posibilitatea de a vedea in timp real, pe ecranul telefonului mobil, persoana apelata. Dintre aplicatiile de business vor fi disponibile accesul mobil la Internet si la Intranetul companiei, precum si diverse aplicatii, printre care videotelefonia si videoconferinta. De asemenea, va fi posibila, din punct de vedere tehnic, vizionarea unora dintre programele de televiziune sau vizionarea de filme.

Noutati de la Zapp

De la aceasta companie se asteapta marile surprize pentru 2005. Deja, de la sfirsitul anului trecut, au fost lansate Zapp Internet Express, dar si un nou telefon mobil cu camera incorporata. Compania Telemobil pregateste un nou serviciu pentru utilizatorii Zapp. Denumit Push-To-Talk, acesta permite ca un grup de utilizatori sa dialogheze intre ei in acelasi timp. Diferenta fata de statiile de emisie-receptie arhicunoscute este ca pot fi purtate si convorbiri intre doi membri ai grupului fara a fi auziti de ceilalti. De asemenea, se lucreaza deja la r-uim, echivalentul SIM. Tehnologia Push-To-Talk se afla deocamdata in teste la Zapp, detalii privind lansarea sa pe piata din Romania urmind sa fie furnizate la momentul oportun, mai spune Cuneyt Turktan. Se intentioneaza si diversificarea gamei de telefoane mobile.

Orange mai vrea clienti

Miza cea mare este, evident, atragerea unui numar cit mai mare clienti. Deja, principalii operatorii au anuntat cifre impresionante. Astfel, conducerea Orange a anuntat ca serviciile companiei sint folosite in Romania de cinci milioane de clienti. In replica, Mobifon, operatorul serviciului de telefonie mobila Connex, a informat ca si-a majorat numarul clientilor, in ultimul trimestru al anului trecut, cu 541.000 de persoane, pina la 4,91 milioane. Conducerea Zapp apreciaza ca numarul clientilor este, in prezent, de peste 250.000. Se considera ca piata are potential. Piata romaneasca este una cu potential de dezvoltare. Estimam ca, pina la sfirsitul anului, penetrarea va ajunge la 58%, cresterea fiind sustinuta de dezvoltarea economica, afirma specialistii Orange. Conducerea aceleiasi companii se asteapta ca, pina la sfirsitul acestui an, sa atraga aproximativ un milion de noi clienti. Cum si concurentii vizeaza convingerea a cit mai multor romani sa le utilizeze serviciile, se asteapta ca pe piata de telefonie mobila sa se desfasoare un adevarat razboi al ofertelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri