Windows XP va iesi la pensie anul viitor

Incepand cu 31 ianuarie 2008 producatorii de calculatoare, nu vor mai putea achizitiona licente ale sistemului Windows XP pentru a instalarea acestuia pe noile echipamente, informeaza BBC.

Toate versiunile XP, inclusiv cele destinate centrelor media sau desktop-urilor, intra sub incidenta acestei decizii, care nu va afecta serviciul de suport tehnic.

In ciuda faptului ca studiile dezvaluie o atractie relativ redusa din partea consumatorilor pentru noul sistem de operare Windows Vista lansat in Europa pe 30 ianuarie 2007, Microsoft nu intentioneaza sa se abata de la planul prestabilit.

O cercetare de piata efectuata de cei de la Harris Interactive evidentiaza faptul ca doar 10% dintre cei chestionati au de gand sa-si upgradeze sistemul de operare la Vista in viitorul apropiat, in conditiile in care 79% dintre subiecti au declarat ca folosesc Windows XP.

Producatorii de calculatoare vor putea sa se mai aprovizioneze cu licente Windows XP de la distribuitorii Microsoft, insa doar pana in 2009.

Microsoft are un program foarte bine stabilit in ceea ce priveste ciclul de viata al produselor sale si durata pana la care este asigurat suportul tehnic din momentul retragerii de pe piata.

Milioane de utilizatori au descarcat pana in prezent versiuni demo ale Windows Vista pentru a testa noul sistem de operare, facilitate care nu va mai fi valabila de la 1 iunie. Cei care au ales sa testeze si sa instaleze Vista nu vor mai putea reveni la vechiul lor sistem de operare, ceea ce inseamna ca acestia au doua posibilitati: fie sa-si reinstaleze sistemul preferat, fie sa cumpere versiunea completa a Vista, disponibila in sase variante: 3 pentru consumatorii individuali, 2 pentru persoanele juridice si una pentru pietele emergente.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri