Numărul atacurilor de tip phishing s-a triplat în perioada campaniilor de Black Friday, hackerii profitând de graba și de apetitul clienților magazinelor online pentru cumpărături.

Creşterea atacurilor de tip phishing, care imită paginile de plată electronică, a fost observată în perioada premergătoare evenimentelor Black Friday, numărul total de atacuri de tip phishing financiar deghizat în sisteme de plată electronică dublându-se din septembrie (627.560) până în octombrie 2021 (1.935.905), ceea ce indică o creştere cu 208%, conform unui raport realizat de Kaspersky.

"Sezonul reducerilor atrage atenţia cumpărătorilor şi retailerilor; cu toate acestea, este, de asemenea, o oportunitate preferată a infractorilor cibernetici care nu ezită să păcălească cumpărătorii online prin crearea de pagini false care imită cele mai mari platforme ale retailerilor, dar şi sistemele de plată electronică", afirmă reprezentanții furnizorului de soluții de securitate cibernetică.

În primele zece luni ale anului 2021, produsele Kaspersky au detectat peste 40 de milioane de atacuri de tip phishing, care vizau platformele e-commerce şi e-shopping, precum şi instituţii bancare. Pe măsură ce magazinele reveneau la activitatea lor, în 2021, după 18 luni dificile, iar oamenii se întorceau la cumpărăturile offline, cercetătorii Kaspersky nu au observat tendinţele tipice sezoniere pentru phishing legate de cumpărăturile online, precum afluxul semnificativ de pagini de phishing cu oferte prea bune pentru a fi adevărate sau creşterea înşelătoriilor legate de retail.

Cu toate acestea, studiul semnalează că există o excepţie notabilă, în 2021 numărul total de încercări de phishing financiar care vizează sistemele de plată electronică dublându-se din septembrie până în octombrie.

"Într-adevăr, anul acesta a fost observată introducerea de noi sisteme de plată în diferite ţări datorită confortului lor indiscutabil. Pe măsură ce adoptarea a crescut vertiginos în rândul consumatorilor, atacatorii au început să exploateze în mod activ astfel de sisteme ca o momeală pentru a răspândi activităţi rău intenţionate", se arată în comunicat.

Cercetătorii Kaspersky au analizat şi ce platforme populare au fost folosite ca momeală pentru a răspândi pagini de phishing, iar rezultatele au arătat că Amazon a fost în mod constant cea mai populară momeală folosită, analizând numărul total de încercări de phishing care au folosit numele companiei. Pentru cea mai mare parte a anului 2021, din acest punct de vedere, a doua cea mai populară companie a fost eBay, urmată de Alibaba şi Mercado Libre.

"Asistăm mereu la intensificarea activităţii de fraudă în timpul sezonului Black Friday. Poate ceva mai neaşteptată este atenţia acordată sistemelor de plată electronică. De data aceasta, am descoperit o creştere uriaşă, cu 208%, a numărului de atacuri care imită cele mai populare sisteme de plată. Desigur, fiecare nouă aplicaţie de plată este văzută de atacatori ca o nouă oportunitate de a exploata utilizatorii. Aşadar, pentru a vă proteja datele şi finanţele, o practică sigură este să vă asiguraţi că pagina de plată online este sigură: veţi şti că este dacă adresa URL a paginii web începe cu HTTPS în loc de HTTP obişnuit şi afişează pictograma unui lacăt, care va apărea de obicei lângă URL", a declarat Dan Demeter, expert în securitate la Kaspersky.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri