Polonia are o industrie de gaming solidă, cu zeci de companii care se regăsesc și pe Bursa de la Varșovia(WSE - Warsaw Stock Exchange). Într-un interviu acordat wall-street.ro, reprezentanții pieței de capital poloneze au vorbit despre evoluția acestui sector și cum arată în comparație cu alte piețe la nivel global.

Fondată în 1991, Bursa de la Varșovia(WSE - Warsaw Stock Exchange) a făcut din Polonia , în 2018, primul stat din Europa Centrală și de Est care ajunge la nivelul economiilor din Vest, după ce a fost promovată la statului de Piață Dezvoltată.

La finalul primului semestru al acestui an, capitalizarea totală a celor 768 de companii locale listate ajungea la aproximativ 170 de miliarde de euro. În comparație, la momentul respectiv, țara noastră înregistra o capitalizare a celor 81 de companii locale de 25,1 miliarde de euro.

Cum arată industria de gaming în peisajul Bursei de la Varșovia

Industria de gaming din Polonia ocupă un rol important în rândul companiilor listate pe Bursa de la Varșovia. Conform reprezentanțiilor institutiei, 72 de companii de gaming erau listate la finalul lunii octombrie a acestui an, numărul lor fiind mai mare decât cel înregistrat de piețe precum SUA(66) sau Coreea de Sud(39).

În România, gaming-ul și-a făcut apariția pe Bursa de Valori București în acest an. Acțiunile companiei Firebyte Games, simbol FRB, au debutat pe 6 aprilie 2021 la tranzacționare pe piața AeRO a Bursei de Valori București.

Companiile de gaming poloneze se regăsesc și în fruntea indicelui WIGTech al Bursei de la Varșovia, ce aduce la un loc cele mai mari companii de IT, telecom sau gaming listate. Conform datelor oferite de reprezentanții WSE, indicele aduna la finalul lunii octombrie 53 de companii, iar studio-ul CD Projekt, cunoscut pentru jocuri precum Cyberpunk 2077 sau The Witcher, era una dintre cele două companii a căror valoare depășea 10% din capitalizarea indicelui.

Bursa din Varșovia cochetează cu industria IT și prin intermediul GPW Tech, ce face parte din grupul de companii al instituției. Una dintre principalele obiective al GPW Tech este aceea de a dezvolta soluții IT pentru piețele de capital la nivel global, soluții ce pot fi cumpărate inclusiv de Bursa de Valori de la București.

Bursa de la Varșovia are și un indice dedicat celor mai tranzacționate 5 companii de gaming, WIG.GAMES. La jumătatea lunii octombrie, valoare indicelui cunoscuse o creștere de 82% față de debutul din 18 martie 2019.

Cele 5 companii prezente în acest indice sunt - CD Projekt SA, Ten Square Games SA(a cărui poveste o puteți găsi aici), 11-bit studios SA, PlayWay SA, CI Games SA

Cum a arătat industria de jocuri video din România în 2020

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească susținut de la an la an, și ca număr de producții lansate, dar și ca cifră de afaceri. În 2020, studiourile au creat un număr mai mare de jocuri decât toate cele lansate în 2018 și 2019 la un loc. Mai mult, industria a raportat o cifră de 218 milioane de dolari, reprezentând o creștere de 19,1% față de 2019. Datele sunt oferite de studiul anual realizat de RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România).

Nu mai puțin de 22 de titluri au fost dezvoltate în România în 2020, printre care și celebrele Watch Dogs: Legion și FIFA21, create în birourile locale ale Ubisoft și Electronic Arts. Studiourile independente s-au remarcat prin câteva titluri care au obținut recunoaștere internațională: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games).

În 2020 și în prima parte a acestui an, industria locală nu a resimțit efectele crizei sanitare, ci chiar s-a bucurat de un interes considerabil al developerilor din afară. Astfel, studioul GreenHorse Games a fost achiziționat de Miniclip, Whyttest a fost cumpărat de grupul Testronic, iar AMC România de către Keywords Studios. În plus, mai multe studiouri internaționale și-au deschis birouri în România: Funcom, Kolibri Games, Wolcen sau Ten Square Games.

Deși numărul studiourilor dezvoltatoare de jocuri video locale a crescut, de la 100 în 2019 la 120 în 2020, observăm o distribuție mai variată a acestora pe teritoriul țării, semn că și alte zone din România încep să devină atractive pentru developerii locali, mai ales în contextul actual, în care lucrul de la distanță a devenit norma în industrie. Astfel, 52% dintre studiourile românești se află în București, 15% în Cluj-Napoca, 5% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov. 20% din studiouri își desfășoară activitatea în orașele mici ale țării precum Botoșani, Târgu Mureș, Alexandria, Brăila, Arad sau Turda.

68% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), în timp ce 7,5% se identifică ca furnizori de servicii și dezvoltatori part-time, 13,2% sunt furnizori de servicii, 7% sunt publisheri și doar 3 companii creează tool-uri pentru infrastructura de jocuri. Unul dintre semnele unei industrii locale mature este faptul că, față de anii trecuți, mai multe companii românești au accesat sau intenționează să acceseze finanțare externă în timp ce dezvoltă jocurile (53%).

Cele mai importante 10 companii românești în 2020 după cifra de afaceri sunt Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, Green Horse Games și AMC România. În studiourile românești lucrează peste 6000 de specialiști.

Sursa foto: By MOZCO Mateusz Szymanski / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri