YEPP este o aplicație construită în România pe care Cosma Wolkonsky, unul dintre cofondatori, o descrie ca fiind un produs creat de fanii sportului pentru fanii sportului. Într-un interviu acordat wall-street.ro, acesta vorbește despre povestea din spatele business-ului și planurile de dezvoltare pe care și le-a propus împreună cu echipa.

Cosma Wolkonsky povestește că toată viața i s-a învârtit în jurul sportului. A jucat fotbal la un colegiu din Florida, a practicat atletismul și mai apoi a urmat curusri de business management în Germania și Anglia. A lucrat pentru companii importante din industria sportului, precum platforma britanică de streaming sportiv DAZN, prezentă și în România de la finalul anului trecut, sau gigantul american International Management Group.

Decizia de a se muta în România, țară pe care o vizita o dată pe an pentru a-și vedea rudele, a luat-o pentru a pune bazele YEPP, o aplicație construită cu gândul de a oferi o experiență completă pentru fanii sportului. Aceasta funcționează ca o platformă în care poți paria împotriva prietenilor tăi pe evenimente sportive, discuta despre diverse meciuri cu ajutorul chat-ului, localiza baruri, unde se transmit meciurile pe care ai vrea să le urmărești, sau canalele TV care le difuzează.

”Poți să-ți faci un grup de prieteni în aplicație pentru a paria. Numărul de persoane care pot intra în grup e nelimitat, pot fi 100 de oameni care pariază pe 100 de meciuri. Ai un clasament foarte clar în urma rezultatelor”, explică Cosma Wolkonsky(foto).

Conceptul este diferit de cel al operatorilor de pariuri tradiționali, unde jucătorii ”joacă contra casei de pariuri”, explică Wolkonsky. În prima versiune a aplicației, care este un MVP(minimum viable product), și care poate fi găsită deja în Google Play Store și Apple Store, sunt disponibile pariurile doar pentru meciurile fotbal.

”Aplicația este în proces de dezvoltare. Acum avem doar fotbal, dar în următoarea lună vom mai implementa formula 1 și tenis, iar de la anul vom avea și alte sporturi precum baschet, rugby sau baseball. Pe viitor vom merge chiar și pe zona de e-sports”, povestește Wolkonsky.

O altă funcționalitate pe care fondatorii plănuiesc să o implementeze sunt pariurile în bani reali, însă tot între utilizatori, concept cunoscut sub denumirea de peer-to-peer online sports betting. Pentru oferirea acestui serviciu, startup-ul a aplicat pentru obținerea a două licențe din Malta și Regatul Unit al Marii Britanii.

”Ne așteptăm ca licențele să le obținem anul viitor în trimestrul doi. Nu sunt tipul de licențe pe care le au operatorii tradiționali, ci licențe care permit pariurile direct între oameni, fără a mai exista casa de pariuri la mijloc. Banii se duc de la un utilizator la altul”, explică Wolkonsky, care adaugă faptul că din întreaga sumă câștigată de un utilizator în urma unui pariu, YEPP va opri un comision pe care-l descrie ca fiind unul mic.

Cofondatorul YEPP vrea ca până la campionatul mondial de fotbal din 2022, aplicația YEPP să fie disponibilă la nivel global. Tot din categoria funcționalităților la care lucrează, fac parte și parteneriatele cu platformele de streaming, dar și un admin la care barurile pot avea acces pentru a prezenta în aplicație meciurile pe care doresc să le difuzeze, în așa fel încât fanii să le treacă pragul pentru a le viziona.

Până în acest moment, Cosma precizează că investițiile pe care cofondatorii le-au făcut din fonduri proprii ajung la aproximativ 400.000 de euro. Dincolo de acești bani, startup-ul a mai obținut o investiție de 300.000 de euro din partea Spyglass Management, o companie privată de investiții din Chicago (SUA) și până pe 7 ianuarie derulează o campanie de crowdfunding pe platforma Seedblink, ce are un obiectiv total de 550.000 de euro.

Sursa foto: Yepp

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri