Cererea substantiala pentru telefoanele mobile de pe pietele in curs de dezvoltare in primul trimestru al 2006 a dus la majorarea vanzarilor principalului producator mondial de telefoane mobile, NokiaOyj, insa preturile scazute au afectat majorarea profitului, relateaza Reuters.

Castigurile pe actiune inregistrate de Nokia au crescut pana la 0,26 euro pe actiune, cu putin peste nivelul inregistrat in urma cu un an, de 0,25 euro pe actiune.

Vanzarile Nokia au crescut cu 4% pana la 9,86 miliarde euro (13,4 miliarde dolari), insa au fost mai mici decat era estimat de un grup de analisti, care au mizat pe vanzari de 10,16 miliarde euro.

Nokia a precizat ca nivelul mediu al pretului de vanzare a telefoanelor sale mobile a scazut pana la 89 de euro, conform estimarilor.

Actiunile Nokia au crescut cu 3,5% dupa publicarea raportului financiar pana la nivelul de 18,17 euro pe actiune, ridicand valoarea grupului finlandez la 71 miliarde euro.

Nokia a vandut 91,1 milioane telefoane mobile in primul trimestru al 2007, in crestere cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut, beneficiind de o cota de piata de 36%, ceea ce este totusi sub estimarile analistilor, care preconizau ca Nokia va beneficia de o cota de piata de 37%.

Actiunile Nokia se tranzactioneaza la o valoare cu 15% mai mare decat estimarile privind castigurile din 2007, sub nivelul la care se tranzactioneaza actiunile altor firme specializate in tehnologie, doarece investitorii sunt de parere ca principalul actor de pe piata mondiala a telefoniei mobile are mai multe de pierdut decat de castigat.