Atenție la e-mail-urile primite din partea Universitatea din București! Infractori cibernetici au copiat identitatea vizuală și anumite date corespondente Universității, pentru a crea e-mail-uri de tip #phishing. Aceste mesaje primite de utilizatorii din România au, totodată, anexate atașamente malițioase de tip Excel.

La o primă analiză, se poate observa că adresa nu aparține instituției de învățământ, iar la verificarea sursei (header-ului) mesajului se poate concluziona că acesta provine de fapt de la o adresă din Chile. Desigur, aceste adrese și zonele din care se care propagă campania de distribuire a #malware-ului se schimbă frecvent.

Un alt indiciu că ar putea fi vorba despre o capcană stă chiar în textul mesajului, cu multiple greșeli gramaticale, de exprimare sau de transcriere în limba română: Conform recomandărilor bune ale companiei dumneavoastră de către antreprenorul nostru, suntem Universitatea din București sub îndrumarea prof. dr. Marian Preda.

În plus, atacatorii au inclus și componenta psihologică, care are menirea de a crea o situație de urgență: Avem nevoie de oferta ta prețului noului nostru buget pentru 2022 (anexat). Vă rugăm să trimiteți oferta înainte de data limită.

Mai mult, în finalul mesajului vedem o serie de link-uri către conturi social media, care aparțin însă unei universități din Belgrad!

  • Evitați accesarea de link-uri și atașamente provenite din surse necunoscute sau din mesaje nesolicitate.
  • Verificați sursa mesajului primit, înainte de a face o acțiune pripită.
  • Atunci când mesajul pare suspect și nu sunteți siguri dacă trebuie să faceți clic, validați cu expeditorul transmitarea mesajului.
  • Scanați cu o soluție de securitate (antivirus) link-ul sau atașamentul, înainte de a-l accesa.

Sursa foto: Directoratul Național de Securitate Cibernetică/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri