Organizatia One Laptop Per Child (OLPC) a anuntat majorarea la 175 dolari a pretului controversatului laptop de 100 dolari, relateaza presa internationala.
In ciuda majorarii considerabile a pretului, OLPC ramane la fel de optimista in privinta inregistrarii unui numar suficient de cereri pentru laptop-ul de 100 (sau mai bine zis 175) pentru a da startul productiei.

Pana in acest moment OLPC a primit comenzi pentru 2,5 milioane unitati, insa are nevoie sa atinga 3 milioane pana pe 30 mai, pentru a oferi furnizorilor sai suficient timp astfel incat din septembrie sa se inceapa productia.

“Ne aflam in cea mai critica etapa din viata OLPC. Acum un an si jumatate, vindeam un vis, lucru foarte simplu daca se pune pasiune si se impartaseste cu cei din jur. Deja trebuie sa ne gandim la lansare, si avem nevoie de cel putin 3 milioane de unitati pentru a porni productia”, au declarat reprezentantii OLPC.

Scopul proiectului initiat de OLPC este sa crearea unui laptop durabil, eficient, cu consum mic (2-4 watti), si in acelasi timp suficient de ieftin pentru a permite si natiunilor in curs de dezvoltare (in special coppilor din aceste regiuni) accesul la informatie.

Daca OLPC reusesc sa stranga suficiente comenzi, pe 20 septembrie va incepe productia laptop-ului, intr-un ritm ce ar putea ajunge la 400.000 de unitati pe luna. Producatorul taiwanez Quanta Computer Inc. ar urma sa produca 1 milion de bucati pana la finele lui 2007, iar totalul de 3 milioane in numai 9 luni de la lansare.

O data atins volumul acesta considerat optim, OLPC intentioneaza sa reduca pretul laptop-ului la valoarea consacrata de 100 dolari, in conditiile in care este o organizatie non-profit.OLPC va reduce pretul cu 25% la fiecare 3 luni, pana la atingerea pragului minim prestabilit.

“Costurile de productie ale laptop-ului vor ajunge la 175 de dolari, ia noi vom cere probabil 176 de dolari, pentru a acoperi cheltuielile. In mod normal, 50% din costul unui laptop reprezinta vanzari, marketing, distributie si profit, insa noi nu avem de-a face cu asa ceva”, au mai adaugat oficialii OLPC.

In general, pretul dispozitivelor electronice ar trebui sa scada cu circa 50% la fiecare 18 luni, insa majoritatea producatorilor vin cu diverse imbunatatiri in speranta ca si in al doilea an de la lansare consumatorii vor fi dispusi sa plateasca aceeasi suma.

Marii comercianti de calculatoare se arata din ce in ce mai nelinistiti o data cu apropierea de lansare a productiei laptop-ului de 100 de dolari.

Laptop-ul de 100 de dolari este o realitate
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri