Pe măsură ce regimul de la Moscova a blocat rețele de socializare precum Facebook și Twitter, internauții din Federația Rusă au fost nevoiți să apeleze la metode tot mai creative pentru a putea afla ce se întâmplă cu adevărat în războiul ruso-ucrainean.

Deși regimul lui Vladimir Putin a recurs la măsuri draconice pentru a limita sau chiar a blocat accesul populației la platformele de socializare online unde pot circula informații critice la adresa războiului, unii ruși reușesc, totuși, să indentifice căi prin care să afle ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina, conform CNN.

Modalitățile folosite în acest sens sunt de altfel cele la care au apelat și alți internauți din țări unde libertatea de exprimare este serios cenzurată, cum ar fi China și Iran.

Astfel, de la momentul invaziei în Ucraina, rușii au apelat la aplicații de tip VPN (virtual private networks), dar și la aplicații de mesagerie criptate, cum ar fi Tlegram sau Signal, care a devenit de altfel și cea mai descărcată aplicație în Rusia săptămâna trecută.

Pentru a pune în această informație în context, publicația notează faptul că serviciul Signal a fost descărcat de 132.000 de ori în Rusia săptămâna trecută, ceea ce reprezintă o creștere cu 28% față de săptămâna anterioară.

Telegram este de asemenea o aplicație criptată foarte folosită în acest în moment în Rusia, din aceleași motive.

De asemenea, săptămânile trecute rușii au apelat și la Tor, un software gratuit ce permite păstrarea anonimității pe internet, fără a se înregistra lista de termeni căutați și fără a ține o evidență a IP-urilor de unde au fost inițializate respectivele căutări.

Acest lucru a fost remarcat inclusiv de Twitter, care a decis să-i ajute pe utilizatorii de Tor din Rusia să-i acceseze rețeaua de socializare printr-o platformă special creată în acest sens.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri