Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de SpaceX, compania fondată în 2002 de Elon Musk, a devenit disponibil și în România.

UPDATE 13:50 - Eduard Lucian Lovin, vicepreședintele ANCOM a confirmat pe pagina sa de Twitter informația potrivit căreia Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de SpaceX, a devenit disponibil și în România.

„Serviciile comerciale #Starlink sunt acum live și disponibile în #România începând de ieri, 7 aprilie. Utilizatorii din România se pot aștepta să vadă viteze de date între 100 Mbps și 200 Mbps cu latență de 20ms în majoritatea locațiilor. Starlink oferă, de asemenea, o acoperire critică pentru Ucraina”, a scris acesta.

Starlink este o ”constelație” de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit. În România, instalarea unei antene costă 3.200 de lei, iar transportul se ridică la 410 lei. Costul lunar de întreținere a antenei va fi de 529 de lei. Serviciul promite latență redusă şi viteza de download de până la 250 Mb/s, scrie publicația de profil mobilissimo.ro.

Ce beneficii are un astfel de sistem de internet pentru România

Celebrul serviciu de internet prin satelit al lui Elon Musk a fost oficial autorizat în România la începutul lunii martie a acestui an. Potrivit Autorității Naționale de Management și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Starlink a primit o licență de furnizare a serviciilor de acces la internet pe 2 martie. Deși operatorul nu începuse încă să preia la acea vreme comenzi în România, clienții erau invitați să precomande serviciul achitând suma de 99 de dolari.

Concret, pentru români, prezența acestui internet în țara noastră s-ar traduce prin posibilitatea de a avea internet la fiecare colț de stradă, pe lângă internetul de mare viteză pe care îl avem deja prin fibră optică.

„Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte - sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România.

Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți. Beneficiile? Nenumărate”, a precizat Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților, pe pagina sa de Linkedin, la momentul autorizării serviciului lui Elon Musk în România.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri