Google, proprietarul YouTube, a cerut unei instante judecatoresti din SUA sa anuleze procesul intentat de catre concernul media Viacom prin care Google risca sa plateasca daune de un miliard de dolari pentru incalcarea drepturilor de autor.

Viacom cere Google un miliard de dolari pentru pagubele aduse, dar si pentru prevenirea incalcarilor viitoare. Viacom pretinde ca a descoperit pe YouTube aproximativ 160.000 de clipuri din programul sau, vazute de 1,5 miliarde ori de vizitatorii ai site-ului specializat in video-sharing, mai precis clipuri de pe Comedy Central, VH1 si Nickelodeon.

"Strategia YouTube a fost sa evite pasii proactivi si reducerea la zero a incalcarii acestor reguli. Modelul lor de business, care este bazat pe construirea traficului si vanzarea de publicitate chiar si in cazul unui continut fara licenta, este cu totul ilegal si este evident in conflict cu legile copyright-ului”, precizau reprezentantii Viacom in urma cu cateva saptamani.

Google a negat insa ieri orice incalcare a drepturilor de autor, folosindu-se de un text legislativ din 1998, cea mai avansata lege in domeniul Internetului din SUA. Potrivit Digital Millennium Copyright Act (DMCA), companiile de Internet nu sunt responsabile pentru continutul pe care utilizatorii il incarca online.

Aceasta lege a fost proiectata la vremea sa tocmai pentru a facilita comunicarea pe Internet, absolvind de resposabilitati companiile precum YouTube care sunt considerate parti terte. “Plangerea Viacom ameninta modul in care sute de milioane de persoane fac schimb de informatii, stiri, materiale de divertisment sau creatii artistice”, a spus Google in apararea sa.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
YouTube va introduce taxa pe continut