Intentia polonezilor de a-si extinde prezenta regionala achizitionand firme din Romania a fost confirmata inca de acum doua saptamani in publicatia Warsaw Business Journal.

Asseco Romania, subsidiara Asseco Polonia a achizitionat 70% din actiunile firmei de software bancar si financiar Fiba Software pentru 5,85 milioane de euro si 70% din actiunile Net Consulting, integratorul de proiecte IT, pentru 9,78 milioane de euro.

“Negocierile au inceput in urma cu un an. Polonezii de la Asseco vor crea un grup cu prezenta locala care va genera venituri de peste 70 milioane de euro, iar acest lucru va fi posibil numai prin achizitii”, a declarat pentru Wall-Street Remus Dorobantu, Managing Partner al companiei Fiba Software. Potrivit acestuia, Asseco va continua seria de achizitii pe piata romaneasca, fara a preciza care sunt tintele vizate de compania poloneza.

Remus Dorobantu a ramas actionar al companiei, detinand 30% din titluri alaturi de Catalin-Radu Georgian, directorul executiv al companiei si Adriana-Gratziela Bailescu. Fiba Software a fost infiintata in 1997 de patru intreprenori romani, investitia initiala cifrandu-se la cateva zeci de mii de euro.

Altria Capital a asigurat consultanta financiara pentru Fiba Software, in timp ce asistenta juridica a fost furnizata de catre casa de avocatura Popovici si Asociatii.

Citeste si:

Fiba Software a inregistrat anul trecut venituri de 2,2 milioane de euro si un profit net de 982.000 de euro. Afacerile Net Consulting, companie detinuta de Dragos Serban Stan, Ion C. Coltan si Alexandru Visan, au depasit anul trecut 25 de milioane de euro, profitul net fiind de 1,75 milioane de euro.

Printre cei mai importanti clienti ai companiei Fiba Software se numara BNR, BRD Societe Generale, Raiffeisenbank, ABN Amro, Citibank si HVB Bank.

Potrivit reprezentantilor polonezi, achizitiile au fost finantate din fondurile obtinute prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni de catre Asseco Romania.

Asseco este prezenta si pe pietele din Cehia si Slovacia unde intentioneaza sa se extinda prin achizititi. Anul trecut, compania a raportat venituri din vanzari de 131 de milioane de euro, in scadere cu 7% fata de 2005.