Ordonanţa privind serviciile de cloud guvernamental a fost adoptată de Guvern în ședința din 27 iunie, într-o formă modificată față de cea prezentată inițial și care fusese criticată dur de industria software din România.

Textul ordonanței privind cloud-ul guvernamental poate fi consultat AICI.

”Această versiune include principalele elemente care au fost solicitate în toate aceste discuţii. În primul rând, o componentă de cloud hibrid, care permite implicarea mediului privat, prin soluţii inovatoare, prin furnizarea de servicii de cloud pentru instituţii publice şi printr-o interconentare la nivelul serviciilor cu cloud-ul privat guvernamental. De asemenea, include o componentă, aşa cum este definită în PNRR, prin care există un cloud privat guvernamental, administrat de statul român", a declarat Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Românii vor fi notificați atunci când instituțiile le accesează datele

Modul de utilizare a platformei şi a interconectării la nivel de servicii între componentele sale va fi stabilit într-un ghid de guvernanţă a platformei.

Potrivit ministrului, sistemul este unul transparent, prin care cetăţenii sunt în permanenţă informaţi cu privire la datele lor. În elaborarea OUG s-a avut în vedere protejarea drepturilor şi libertăţilor individuale, prin dezvoltarea unor aplicaţii de jurnalizare şi notificare a activităţii de prelucrare a datelor cetăţenilor. Astfel, orice cetăţean va putea vedea ce instituţie, când şi în ce scop i-a accesat datele.

"În momentul în care o instituţie a statului accesează datele unui cetăţean, acel cetăţean va avea acces la un jurnal imutabil, deci de neşters, prin care va vedea cine a accesat acele date, când şi cu ce motiv. Şi va fi notificat în acest sens. Am preluat acest model de la alte state, unde el deja funcţiona. Inclusiv vecinii noştri din Republica Moldova au implementat un astfel de sistem", a precizat Burduja.

Cloud-ul guvernamental va costa peste jumătate de miliard de euro

El a spus că aprobarea ordonanţei reprezintă un jalon "important" în PNRR, care "vine la pachet" cu un alt jalon important, şi anume semnarea acordului de finanţare pentru această investiţie, de peste jumătate de miliard de euro.

"Un contract care va fi semnat până pe 30 iunie între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, STS şi SRI - cele patru entităţi responsabile, prin PNRR, pentru implementarea acestei investiţii", a spus el.

Statistic: Which of the listed digitalization products and services are you familiar with? | Statista
Find more statistics at Statista

Ce spun specialiștii despre cloud-ul guvernamental

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) salută adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru cloud-ul guvernamental şi îşi exprimă aprecierea pentru noua variantă a textului legislativ, ce prezintă multiple îmbunătăţiri comparativ cu versiunea supusă consultării.

"Cloud-ul guvernamental, cu impact major în procesul de digitalizare a mediului public, reprezintă o temă importantă pentru ANIS şi obiectivele sale. În acest sens, Asociaţia a depus toate eforturile necesare pentru menţinerea unui dialog deschis cu autorităţile, reinterând, prin diverse luări de poziţie şi propuneri trimise către decidenţi, deschiderea de a oferi suport pe ariile sale de expertiză", se menţionează în comunicatul ANIS citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, ordonanţa referitoare la cloud-ul guvernamental setează în premieră pentru România principii importante solicitate de către ANIS şi industria de software, precum: cloud first, cloud hibrid pentru cloud-ul guvernamental, guvernanţa datelor şi marketplace de soluţii software. Totodată, legea schimbă paradigma şi menţionează în mod clar nevoia ca mediul privat să fie consultat la elaborarea normelor de aplicare a legii, cu precădere în elaborarea celor aferente politicii de cloud first.

Citește și: Cloud-ul pe care vrea să-l facă statul, criticat de IT-iștii din mediul privat: ce probleme semnalează

Pe de altă parte, deşi textul este mult superior formelor anterioare puse în dezbatere publică, ANIS a identificat câteva arii ce suportă îmbunătăţiri în Parlament, printre care menţionează zona normelor tranzitorii pe care le consideră necesare pentru a continua proiectele de digitalizare începute de către autorităţi şi facilitarea accesului autorităţilor centrale la soluţiile de cloud public.

"Legea trebuie să transmită un mesaj foarte clar că autorităţile sunt încurajate de îndată să înceapă procesul de transformare digitală, chiar şi înainte de finalizarea investiţiilor prevăzute de lege, având flexibilitatea de a se adresa sectorului privat şi furnizorilor de infrastructuri de cloud globale", punctează reprezentanţii ANIS.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri