Aproape o treime din utilizatorii de Internet din Romania folosesc magazinele online sau portalurile de licitatie ca loc pentru cumpararea de diverse bunuri, potrivit unui studiu al companiei Gemius.
Compania Gemius Research a facut cercetari privind atitudinea si preferintele utilizatorilor de Internet legate de cumparaturile online in cateva tari din Europa centrala si de est: Republica Ceha, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, si Ucraina. Studiul se refera la tema produselor favorite cumparate pe Internet, frecventa cumparaturilor si intentia de cumparare. Studiul scoate in evidenta si clasamentul magazinelor electronice si a portalurilor de licitatie.

Suporteri prevazatori ai cumparaturilor online

Ca urmare a proiectului defasurat in Romania, Gemius a aflat ca in ciuda gradului foarte mare de cunostere a conceptului de cumparaturi online, 97% dintre cei intervievati au auzit despre el, doar 29% dintre toti utilizatorii de Internet au facut cumparaturi online. Este si mai surprinzator in momentul in care analizam atitudinea pozitiva a celor intervievati privind cumpararea - 65% dintre ei agreaza sau chiar iubesc acest mod de petrecere a timpului.

44% dintre utilizatorii de Internet considera acest lucru ca avand un grad mediu de risc din punct de vedere al tranzactiilor financiare. Sase procente dintre acestia, care au facut cumparaturi pe Internet, au admis ca un grad mai ridicat de securitate a platilor i-ar face sa cumpere mai des. Imbunatatirea sigurantei livrarilor ar duce de asemenea la cresterea frecventei cumparaturilor (in jur de 6% dintre cumparatorii intervievati).

In plus fata de numarul mic de cumparatori pe Internet, cei mai multi dintre ei sunt departe de a cumpara in mod frecvent - doar 15% cumpara cam o data pe saptmana. Totusi 42% dintre cei care au facut cumparaturi pe Internet au admis ca vor cumpara mai des. O motivatie importanta ar fi imbunatatirea propriei lor situatii financiare, precum si oferte speciale, discounturi si preturi mici. Luand in calcul ceea ce se cumpara de obicei, aceasta nu este o surpriza. Cele mai populare produse cumparate in magazinele online sunt telefoanele si accesoriile (29%) si, in cazul licitatiilor, computere (39%). Deoarece aceste produse sunt in general destul de scumpe, este esential pentru cumparatorii pe internet faptul ca le pot cumpara mai ieftin. In concluzie, reteaua este asociata cu economisirea de timp si de bani. 42% dintre utilizatorii de Internet au admis ca dureaza mai putin decat in magazinele traditionale. Este demn de mentionat ca pentru 11% dintre cei intervievati economisirea de timp si pentru 21% economisirea de bani este unul dintre cele mai importante criterii pentru cumparare.

Magazinele Online contra licitatii

In ceea ce priveste comportamentul cumparatorilor de pe Internet din Romania, acestia prefera magazinele on line fata de licitatii. Piata interna a depasi-o pe cea anterioara cu 26%, pe cand licitatiile se mentin la nivelul de 5%. In plus, aceste doua spatii sunt percepute diferit de catre utilizatorii de Internet. Motivele pentru cumpararea de la magazinele online sunt: livrarea acasa (42% dintre persoanele intervievate care au facut cumparaturi din magazinele online) si economisirea timpului (40%), pe cand in cazul licitatiilor, este faptul ca poti gasi bunuri greu accesibile in alte locuri (55% dintre persoanele intervievate care au facut cumparaturi in licitatiile online) si faptul ca se poate comanda la orice ora (47%). Cumparatorii online cumpara de asemenea produse din magazinele online si la licitatii. Acestia cumpara de obicei telefoane, accesorii (29% dintre utilizatorii de Internet care cumpara in magazinele online) si carti, CD-uri, filme (27%) in primele, in timp ce in cele din urma cei mai multi cumpara: calculatoare (39% dintre utilizatorii de Internet care au cumparat la licitatiile online, telefoane si accesorii (37%), haine si bijuterii (36%).

Popularitatea magazinelor virtuale fata de licitatii nu este un fenomen surprinzator, avand in vedere importanta sigurantei pentru clienti. 36% dintre vizitatorii unui magazine on line au remarcat gradul de securitate sporit, in compartie cu licitatiile, pentru magazinele online. Contrar, 49% dintre utilizatorii de Internet care participa la licitatii au mentionat o procedura mai simpla de cumparare ca un mare avantaj al licitatiilor

Studiul a fost efectuat prin intermediul chestionarelor trimise la intamplare utilizatorilor de Internet intre 10 si 17 Octombrie 2006. Esantionul de 1474 de subiecti a fost filtrat in conformitate cu standardul Gemius si apoi comparat cu date structurale oferite de Mercury Research. Rezultatele sunt semnificative din punct de vedere al varstei, sexului si frecventei utilizarii Internetului pentru intreaga populatie 15+ din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri