Dispozitive care par tablete uriașe pe roți au început să apară în școli, instituții de studii superioare și primării din România. Se numesc de fapt IdeaHub și ar putea schimba complet modul în care se desfășoară orele de curs, examenele și chiar și relația noastră cu autoritățile. Cum va fi posibil acest lucru – și cât de rapid – am încercat să aflăm cu ajutorul lui Vlad Doicaru, vicepreședinte Huawei (foto), compania care produce acest dispozitiv, al lui Cosmin Mihu, Cătălin Rus (LLD) și Florin Bodea, (Alta Consult) parteneri ai Huawei în această provocare.

”Dacă ar fi să rezum în 2 cuvinte IdeaHub, acestea ar fi «viitorul inteligent», pentru că viitorul este tehnologie, iar tehnologia este de nelipsit în ziua de azi”, spune Cătălin Rus. Peste 100 de astfel de dispozitive au ajuns deja în România prin partenerii Huawei, în Sibiu, Argeș, Alba sau Harghita. Multe sunt în școli, dar și în instituții ca Facultatea de Teologie din Sibiu sau primăria Câmpulung Muscel.

Cum funcționează IdeaHub

IdeaHub, explică Cătălin Rus, e mult mai mult decât o tablă inteligentă: este practic un mediu de comunicare. În cazul școlilor, ajută foarte mult în comunicarea între elevi și profesori, poate fi și un catalog virtual, dar în egală măsură poate să fie un mediu de comunicare și între profesori, o cancelarie virtuală, dar și un mod în care aceștia pot participa, de pildă la cursuri de perfecționare.

E un produs care se potrivește perfect în domeniul educațional. Ne ajută să evoluăm digital, ne ajută să reducem abandonul școlar. Ne dorim să aducem din nou copiii la școală, să fie interesați să învețe, să-și facă competențe digitale, să învețe nu doar să lucreze cu un calculator, ci chiar să devină dezvoltatori de conținut.

Vlad Doicaru, vicepreședinte Huawei România

De asemenea, la sfârșitul orei, cursului, seminarului, tot conținutul poate fi salvat într-un fișier PDF care să ajungă la cei care au participat. Până și la ora de sport ideaHub a fost folosit, în școala din Sadu (județul Sibiu), pentru a revedea un meci de handbal al echipei școlii și a analiza fazele de joc.

Chiar și la examenele naționale, IdeaHub ar putea rezolva simultan atât problema securizării subiectelor – care pot fi transmise online instantaneu și nu mai trebuie scrise pe o tablă – cât și pe cea a camerelor de supraveghere.

Și Android, și Windows

Un alt avantaj al IdeaHub, față de multe alte dispozitive, este că nu depinde de un singur ecosistem – orice se poate conecta la el, indiferent că este desktop sau iPhone – și rulează atât Android, cât și o versiune de Windows. ”Elimină dintr-o sală de clasă sau de conferințe tot ce înseamnă videoproiector, ecran de proiecție, sistem audio flipchart, table, calculator. Toate acestea sunt integrate într-un singur dispozitiv”, explică Cosmin Mihu.

Există deja și o aplicație românească pentru IdeaHub, dezvoltată de NoteBune.ro. Se crează astfel un ecosistem la nivel educațional, încât până și deschiderea anului școlar se poate face virtual, printr-un astfel de dispozitiv.

Cât de complicat este de folosit IdeaHub? ”Într-o săptămână, profesorii au învățat de la elevi”, povestește Florin Bodea. În ultima perioadă, circumstanțele i-au obligat chiar și pe cei mai puțin doritori să se digitalizeze - dar și avantajele au fost vizibile. ”Salvăm foi, tone de hârtie. Avem o directoare de școală care ne-a spus că a eliminat zeci de topuri de hârtie, pentru că nu mai are nevoie să facă copii pentru teste de 10-12 pagini”, spune partenerul Huawei.

Mai este și un alt avantaj, la care puțini s-ar fi gândit, al trecerii de la tabla tradițională la cea virtuală: ”Sunt profesori care aveau o boală profesională de la praful de cretă, tuse, iritații, iar acum au putut, în sfârșit preda normal, s-au învățat foarte repede cu IdeaHub”, povestește Florin Bodea.

Primăria care a adoptat IdeaHub

IdeaHub nu a ajuns doar în școli din România. La Câmpulung Muscel, toate ședințele consilierilor locali au loc printr-un astfel de dispozitiv. Primăria s-a dotat cu 4 IdeaHub-uri, dintre care 2 funcționează în același timp ca avizier și ca ghișeu virtual – cetățenii își pot descărca adeverințe și alte documente de care au nevoie.

Ce urmează pentru IdeaHub? ”Avem un roadmap, venim cu versiuni noi, optimizate în funcție de piața în care le vindem”, spune Vlad Doicaru, vicepreședinte Huawei România. ”Acum vine modelul Board 2, există continuitate, optimizăm produsul și în funcție de raportul calitate-preț, și în funcție de necesități. În următorii 3-5 ani de zile acest produs o să aibă o dinamică foarte bună și sperăm să fie de succes pe piața în România, pentru că avem nevoie de așa ceva.”

În acest moment există 2 modele IdeaHub, Standard și Pro, cu specificații și dimensiuni diferite (65, respectiv 86 de inci), varianta ”board”, care se prinde de perete și cea cu șasiu și roți. ”Nu visăm momentan ca toate clasele să aibă câte o tablă, dar măcar să fim cu câte o tablă în fiecare școală din România”, conchide Vlad Doicaru.

Sursa foto: Huawei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri