Există o serie de vectori de atac la îndemâna infractorilor cibernetici și nenumărate site-uri de criminalitate informatică pe care se tranzacționează datele furate, instrumente și servicii de hacking. Infractorii cibernetici globali exploatează erorile pe care utilizatorii le fac involuntar și astfel reușesc să câștige trilioane de dolari în fiecare an. Adeseori greșelile utilizatorilor, precum accesarea unor linkuri de phishing, faptul că uită să-și actualizeze software-ul critic sau faptul că nu folosesc autentificarea cu mai mulți factori (MFA) le fac munca mai ușoară infractorilor.

Cu cât vă dați seama mai târziu dacă dispozitivul dvs. a fost compromis, cu atât infractorii cibernetici ar putea cauza mai multe daune costisitoare pentru dvs.

Așa că este important să faceți verificări proactive și să fiți vigilenți la posibile semne de compromitere. Aflați în rândurile de mai jos cum vă puteți da seama dacă securitatea computerului sau conturilor dvs. a fost compromisă și ce să faceți în situația aceasta.

Zece indicii că este probabil ca dispozitivul dvs. să fi fost piratat

1. Vă întâmpină un mesaj ransomware pe ecranul de pornire

Dacă vă întâmpină doar un mesaj de răscumpărare atunci când porniți computerul, sunt șanse foarte mari că sunteți victima unui atac de tip ransomware. De regulă, acest mesaj vă va specifica un interval de timp scurt în care să plătiți și instrucțiuni despre cum să faceți plata în monedă digitală. Din păcate, chiar dacă urmați instrucțiunile întocmai, există o șansă de una din trei să nu recăpătați accesul la acele fișiere criptate.

2. Calculatorul funcționează lent

Când sunt instalate programele malware pe un computer - inclusiv troieni, viermi și mineri de criptomonede, acestea încetinesc calculatorul. Este valabil în special pentru atacurile de criptojacking, care folosesc putere și energie excesivă de procesare pentru a extrage moneda digitală. Însă și o igienă slabă a calculatorului poate fi o cauză pentru care dispozitivele funcționează lent. Cel mai indicat este să verificați dispozitivul pentru a vedea dacă se întâmplă ceva suspect.

3. Camera web pornește de la sine

Unele programe spyware instalate de infractorii cibernetici sunt concepute și pentru a porni în secret camera web și microfonul, fapt care le poate permite să înregistreze și să sustragă videoclipuri cu dvs. și familia dvs., pentru a vă putea șantaja apoi. Urmăriți lumina camerei web pentru a verifica dacă devine independentă operațional. Este indicat să o dezactivați fizic când nu o utilizați, prin acoperirea sa cu un sticker sau cu un capac de acoperire.

4. Prietenii dvs. primesc mesaje nesolicitate de la conturile dvs.

O tactică clasică de phishing este aceea de a deturna conturile victimelor și apoi de a le folosi pentru a spama sau pentru a trimite linkuri de phishing către toți prietenii lor. Această amenințare poate fi ușor ținută sub control dacă vă asigurați că toate conturile dvs. sunt protejate cu autentificarea multifactor.

5. Apar mult mai multe reclame pop-up pe ecran

Adware-ul face de obicei bani pentru atacator prin expunerea victimelor la volume excesive de reclame. Dacă dispozitivul dvs. este inundat de reclame pop-up, este posibil că aveți instalat undeva pe calculator un cod rău intenționat sau un software potențial nedorit.

6. Apar bare noi de instrumente în browser

Programele malware pot instala și bare suplimentare de instrumente în browser. Dacă descoperiți vreuna pe care nu ați descărcat-o sau nu o recunoașteți, ar putea însemna că dispozitivul dvs. a fost compromis.

7. Încep să apară pictograme aleatorii

Când software-ul malware este instalat pe un computer compromis, vor apărea adesea pictograme noi pe desktop. Acestea pot fi observate cu ușurință, atât timp cât desktopul dvs. este curat și organizat în permanență.

8. Parolele/datele de conectare nu mai funcționează

Dacă hackerii v-au compromis calculatorul, este posibil să fi deturnat diverse conturi online, precum e-mailul dvs., și să vă fi schimbat parolele pentru a vă restricționa accesul. Aceasta poate fi pentru victimă una dintre cele mai stresante părți ale oricărui atac cibernetic.

9. Datele și informațiile despre autentificări circulă pe dark web

Dacă primiți vreodată o notificare de încălcare a datelor de la o companie cu care faceți afaceri, luați-o mereu în serios și încercați să o verificați și independent. Pe site-uri precum HaveIBeenPwned puteți verifica o eventuală încălcare de securitate a datelor. Instrumentele de monitorizare pe dark web pot să caute datele dvs. pe forumurile de criminalitate cibernetică și pe alte forumuri, acestea fiind o modalitate mai proactivă de a rămâne informat. Dacă acționați rapid, și vă schimbați parolele și/sau anulați cardurile de credit, puteți micșora riscul înainte ca infractorii cibernetici să reușească să monetizeze un atac.

10. Primiți un avertisment de la software-ul dvs. de securitate

Avertismentele de la instrumentele anti-malware de renume ar trebui luate în serios, deși ferestrele pop-up false ale unor pretinse aplicații software de securitate pentru computere sunt ele însele o amenințare. Verificați dacă mesajul este de la furnizorul dvs. legitim de software de securitate pe care îl aveți instalat pe calculator și apoi urmați instrucțiunile pentru a încerca să identificați și să eliminați fișierele rău intenționate de pe dispozitiv. Nu presupuneți însă că avertismentul înseamnă și că instrumentul software de securitate va curăța automat computerul de acea amenințare specifică.

Ce puteți să faceți mai departe?

Rulați o aplicație anti-malware de la o companie de renume pentru a încerca să identificați și să ștergeți orice cod rău intenționat. Apoi gândiți-vă să:

  • Resetați toate parolele pentru orice cont accesat de pe dispozitivul compromis.
  • Descărcați o aplicație de autentificare multifactor pentru a reduce riscul suplimentar de compromitere a contului.
  • Achiziționați un instrument de monitorizare dark web pentru a putea verifica ce date au fost furate și expuse.
  • Configurați o blocare a conturilor bancare, pentru ca hackerii să nu poată exploata conturile.
  • Monitorizați toate conturile, în special conturile dvs. bancare, pentru activități suspecte.

ESET, lider global pe piața de soluții de securitate antivirus și antimalware, cu un istoric de peste 30 de ani de experiență și inovație, include în gama sa soluții de securitate pentru PC, Mac si Android, ce se potrivesc nevoilor zilnice de securitate cibernetică.

ESET Internet Security este o soluție de securitate all-in-one, ce oferă o protecție solidă pentru utilizatorii care navighează activ pe web, bazată pe cea mai eficientă combinație ESET de detecție antivirus și antimalware, viteză și ușurință în utilizare. Securitatea pe mai multe niveluri este ideală pentru utilizatorii preocupați de confidențialitatea datelor, care utilizează în mod activ internetul pentru cumpărături, servicii bancare, muncă și comunicare. Pe lângă funcționalitățile de Antivirus, Antispyware și Firewall, ESET Internet Security securizează camera web și verifică securitatea routerului de acasă și a dispozitivelor inteligente conectate la acesta.

Produsul face față astfel provocării de a gestiona și proteja utilizatorii activi de internet în fața amenințărilor informatice tot mai dinamice.
Soluția poate fi testată gratuit 30 de zile, fără obligații ulterioare, iar pentru utilizare pe un număr mare de stații business puteți solicita o evaluare gratuită aici.

Sursa foto: ESET

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri