La sfarsitul anului 2006, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila a depasit 80%, antrenand nu doar o crestere a consumului pe segmentul terminalelor (cu si fara conectare) ci si o evolutie semnificativa a pietei de accesorii aferente.

“Piata romaneasca are de departe cel mai mare potential din zona balcanica, principalul sau atuu fiind dinamismul. Daca ne uitam la vanzarile recente din Germanos observam o tendinta accentuata catre achizitionarea de produse de ultima generatie. in plus, romanii sunt mai dispusi sa aloce o parte importanta din resursele proprii pentru eficienta, un trend specific pietelor vest europene”, declara Dimitris Batsios, General Manager Germanos Romania.

Un studiu efectuat recent de Germanos in pricipalele orase din tara arata ca 20% din clientii de telefonie mobila detin deja doua terminale mobile. Producatorii au sesizat oportunitatea de piata si au introdus si in Romania accesorii Bluetooth cu tehnologia Multipoint (care se conecteaza simultan la doua telefoane).

Citeste si:

Cererea pentru sistemele de accesorii hands free a fost stimulata si de intrarea in vigoare a noului cod rutier, ale carui reglementari sunt aplicate inca de la inceputul lunii decembrie a anului 2006. Conform aceluiasi studiu Germanos, 33% dintre proprietarii de telefoane mobile folosesc sistemele hands-free.

“Rezultatele cercetarilor de piata realizate de noi arata ca romanii sunt atrasi de terminalele cu functii speciale precum camera foto sau audio player. Peste 40% din utilizatorii urbani de telefoane mobile au terminale cu camera foto integrata. Acest lucru, combinat cu numarul important de terminale cu slot de card vandute a dus la o crestere spectaculoasa a vanzarilor de carduri de memorie ce permit stocarea mai multor imagini sau melodii. Numai in primul trimestru vanzarile de carduri de memorie au crescut cu cca. 500 %”, afirma Dimitris Batsios.

In timp ce noile tehnologii castiga tot mai mult teren in ochii consumatorilor romani, vanzarile pentru accesorii precum cablu de date, casti radio sau carduri de memorie de dimensiuni mici (sub 128 MB) au inregistrat o scadere. Acest fenomen a aparut ca urmare a faptului ca majoritatea producarilor inglobeaza aceste accesorii in pachetele standard care insotesc ofertele de telefoane mobile.