Compania lui Elon Musk nu mai poate – sau nu mai vrea – să achite nota de plată a ucrainenilor pentru serviciul de internet prin satelit Starlink, a dezvăluit CNN. SpaceX a găsit însă și pe cine să facă bun de plată.

Potrivit documentelor ajunse în posesia CNN, SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea opri curând serviciile oferite Ucrainei, dacă guvernul american nu preia nota de plată. Până acum compania a donat în jur de 20.000 de terminale Starlink țării aflate în război cu Rusia. Potrivit lui Elon Musk, această operațiune a costat 80 de milioane de dolari.

Cine a plătit până acum nota de plată a Starlink

SpaceX susține însă că nota de plată până la sfârșitul anului depășește 120 de milioane de dolari, iar pentru 2023 ar ajunge la 380 de milioane. ”Nu mai putem să donăm terminale noi și nici să le finanțăm pe termen nelimitat pe cele deja existente”, a transmis un director SpaceX Pentagonului, într-o scrisoare datată septembrie 2022.

Citește și: Starlink, serviciul de internet al lui Elon Musk e disponibil în România

Un alt document arată că generalii de la Kiev ar mai fi cerut aproape 8.000 de terminale Starlink.

Potrivit datelor SpaceX accesate de CNN, aproape 85% din costul terminalelor și 30% din cel al conexiunii a fost suportat de guvernul american, de cel polonez (care ar fi plătit pentru 9.000 de terminale), de cel britanic, dar și de surse independente de finanțare.

Informațiile au apărut în contextul în care forțele ucrainene angajate în eliberarea teritoriului țării lor s-au confruntat cu întreruperi ale serviciilor Starlink. Acestea sunt esențiale pentru transmisiunile militare ale Kievului iar situația a provocat ”întreruperi catastrofale ale comunicațiilor”, conform unui oficial ucrainean.

Musk, tot mai deschis față de Putin

În plus, Elon Musk pare să-și fi schimbat poziția față de Kremlin. El ar fi vorbit direct cu președintele rus Vladimir Putin înainte de posta pe Twitter o propunere de a pune capăt războiului din Ucraina, propunere în care ar fi luată în calcul cedarea definitivă a unor teritorii ucrainene către Rusia. Noua sa orientare a stârnit critici din partea lui Volodimir Zelenski, tot pe Twitter.

Musk ar fi refuzat, de asemenea, să activeze serviciile Starlink în Crimeea pentru o operațiune de recucerire a regiunii, invocând riscul unei riposte nucleare a Kremlinului. Conform CNN, Kievul trebuie acum să aștepte ca Starlink să aprobe cererea de activare a conexiunii de internet în fiecare zonă pe care forțele ucrainene o iau înapoi de la ruși.

Citește și: Cum îi ajută sateliții lui Elon Musk pe ucraineni să distrugă tancurile rusești

Compania lui Musk nu a vrut să comenteze afirmațiile CNN. Oficialii de la Pentagon au spus doar că analizează, împreună cu companiile private, soluția pentru a susține rezistența Ucrainei în fața invaziei rusești.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri