Contractele inteligente capătă tot mai multă popularitate. De altfel, această tehnologie formează și principalul beneficiu al blockchain Ethereum. Răspândirea aplicabilității contractelor Smart determină și creșterea în valoarea a ETH. Până la urmă, este vorba despre un întreg sistem complex. În cadrul acestui sistem un Smart Contract reprezintă un algoritm de acțiuni fixat în codul blockchain, care este lansat automat atunci când sunt îndeplinite condițiile specificate.

Cel mai relevant și simplu exemplu prin care poate fi înțeles modul în care funcționează un Smart Contract este tranzacția fondurilor crypto de la o persoană către altă persoană. Fiecare tranzacție în cadrul blockchainului Ethereum este anonimă, iar sistemul funcționează autonom - fără să necesite reglementare. În acest articol explicăm în detaliu esența contractelor Smart, cum funcționează acestea și de ce devin tot mai populare pe zi ce trece.

De ce este determinată necesitatea contractelor smart?

Un asemenea contract smart reprezintă o condiție indispensabilă a unui sistem de tip descentralizat. Odată ce blockchainul Ethereum este un sistem de acest tip, devine evidentă necesitatea contractelor Smart în ceea ce privește asigurarea funcționării și fiabilității sistemului.

În același timp, contractele inteligente joacă rolul unui garant că termenii contractului vor fi respectați într-un mod implicit. Deoarece regulile acordurilor inteligente sunt scrise pe blockchain, acestea nu pot fi modificate. Participanții sunt obligați să îndeplinească obligațiile prevăzute în toate clauzele contractului.

Istoricul apariției contractelor inteligente

Necesitatea implementării contractelor inteligente a fost determinată de necesitatea de a implementa soluții - contracte care vor avea funcția de autoindeplinire, iar condițiile nu vor putea fi modificate de către una din părțile implicate, fără ca cealaltă parte să-și manifeste acordul pentru acea modificare. Astfel, pentru prima dată, conceptul de contracte digitale cu auto execuție a apărut în 1996. A fost propus de savantul american criptograf Nick Szabo. El a dezvoltat și prezentat publicului algoritmul monedei digitale (Bit Gold). La acea vreme, ideile nu erau implementate, dar după 2008, când au apărut tehnologia Bitcoin și blockchain, protocolul a fost numit predecesorul imediat al arhitecturii Bitcoin.

Implementarea integrală a ideilor lui Sabo a avut loc în 2013, când a apărut platforma Ethereum. Pentru a crea o aplicație, nu trebuie să dezvoltați un nou registru distribuit. Prin urmare, criptomoneda Ethereum este considerată primul activ digital care utilizează contracte inteligent încă din îndepărtatul 2013. În prezent, datorită utilității pe care o prezintă tehnologia valoarea ETH a crescut și continuă să crească. Pentru a prinde momentul potrivit pentru investiție este eficientă utilizarea instrumentelor propuse de către BitAlpha AI.

Principiul de funcționare

Funcționarea în sine a contractelor inteligente reprezintă un proces cu adevărat complex, dar principiul care stă la baza acestui sistem, totuși, poate fi explicat. Contractele inteligente rulează pe blockchain și sunt bucăți de cod software. Aceste contracte utilizează algoritmi matematici și un limbaj de programare pentru a descrie condițiile, a căror îndeplinire va duce la implementarea tranzacției. Rezultatele unei astfel de operațiuni intră, de asemenea, în lanțul de blocuri și devin parte din registru. Prin urmare, principalul factor pentru orice contract inteligent este o descriere completă și corectă a termenilor acordului.

Comunicarea cu lumea exterioară

Este necesar de înțeles că blockchainul care permite funcționarea sistemului mai sus descris este un blockchain de tip închis. Astfel, și lanțul de blocuri este un mediu izolat. Pentru a lucra cu el, aveți nevoie de un mecanism de introducere a datelor variabile din lumea exterioară. Acestea sunt identificatori digitali, valori ale ratelor criptomonedei, confirmarea faptului unei operațiuni de tranzacționare.

Tipuri de contracte inteligente

Tehnologia de contracte inteligente nu s-a oprit din dezvoltare din acel moment în care a fost lansată. Evoluția acesteia a determinat apariția mai multor tipuri de Contracte Smart. Acestea pot fi clasificate reieșind din mai multe criterii:

  • Mediu de rulare (centralizat sau distribuit).
  • Gradul de anonimat (confidențial, deschis complet sau parțial)
  • Mecanism de inițiere (restricționat sau prestabilit).

Adesea, acordurile se disting și prin gradul de automatizare. Acestea sunt distribuite în funcție de nevoia de suport de hârtie:

  • Complet automatizat.
  • Parțial (cu o copie pe hârtie).
  • Automatizat în principal în depozit.

Acestea sunt principalele aspecte important și necesar de știut despre contractele inteligente Ethereum, cum acestea funcționează și cum creeaza valoare pentru blockchain. Dezvoltarea aplicabilității acestor contracte determină, în mare parte, premisele reale de creștere a valorii ETH. Totodată, pentru a urmări cu atenție toate trendurile și noutățile din domeniul crypto, BitAlpha AI este sursa de informare potrivită!

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri