Un recent raport arată că românii practic stochează în casă aparate de mici dimensiuni – telefoane, uscătoare de păr, laptopurile, cuptoare cu microunde camere sau bormașini – folosite sau complet nefuncționale. Și mai interesant este cât de des schimbăm unele aparate, și mai ales bormașinile.

Studiul realizat de Ecotic analizează ”Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni” și arată că, la scara întregii țări, peste 10% din aceste aparate sunt păstrate chiar dacă sunt nefolosite sau stricate. Ar fi vorba de circa 17.000 de tone de echipamente electrice, din care o treime sunt nefuncționale.

În medie, în fiecare gospodărie din România există peste 33 de kilograme de aparate. 54% dintre repondenți spun că au în casă telefoane mobile stricate sau nefolosite. Iar în 27% dintre locuințele sunt peste 5 astfel de aparate, atât funcționale cât și nefuncționale.

Cifrele sunt foarte interesante și în cazul bormașinilor/șurubelnițelor electrice. Ele există în aproape 60% din gospodării, dintre care jumătate au 2 sau mai multe astfel de dispozitive. Bormașinile au cel mai scurt profil de viață, fiind în mare parte debarasate după 3 ani, în vreme ce telefoanele, prăjitoarele de pâine sau espressoarele rezistă măcar 4 ani, iar laptopurile sau camerele – peste 6 ani.

Citește și :Românii au în casă peste 40 de milioane de încărcătoare de telefon ieșite din uz, ce pot deveni periculoase dacă nu sunt reciclate

Totuși, procentul de hibernare (aparate ținute în casă deși nu sunt folosite sau nu funcționează) e mult sub media europeană – 10,5% față de 16%. De asemenea, aproape jumătate din echipamentele mici sunt vândute sau date spre refolosire rudelor, prietenilor sau persoanelor cu venituri reduse.

De ce păstrează românii aparate nefolosite în casă? Pentru a avea o rezervă, pentru a refolosi piesele, pentru că au valoarea sentimentală sau pur și simplu pentru că nu știu ce să facă cu ele.

În mediul rural gospodăriile se debarasează în proporție de asemenea aparate decât în mediul urban. Pe regiuni, bucureștenii și cei din Vest păstrează cele mai multe dispozitive folosite în casă, iar în sud-vest și nord-vest se debarasează cel mai mult. În ceea ce privește obiceiurile de debarasar, doar 8,4 % din gospodării s-au debarasat corect. În schimb, 4.550 de tone au fost date împreună cu gunoiul menajer, colectorilor informali de fier vechi sau pur și simplu abandonate pe spațiul public. Doar 29% din respondenți spun că știu despre un punct de colectare deșeuri electrice.

Citește și: Cum, unde și de ce este bine să reciclăm deșeurile electrice și electronice?

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 și licențiată pentru ECOTIC pentru gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a aproximativ 700 de producători și importatori afiliați.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri