Nu mai gasim alt sector privat in care investitorii, in speta companii straine de renume, sa aduca atata suflu in mediul de afaceri romanesc

Care e secretul? Si, mai ales, ce urmeaza?

Compania israeliano-americana Ness Technologies a achizitionat firma Radix, Infineon deschide un laborator de cercetare si dezvoltare in Romania, producatorul german de solutii antivirus Avira a extins competentele centrului sau de dezvoltare din Romania - Avira Soft - la nivel regional, Siemens Business Services a achizitionat 100% Forte Company si lista ar putea continua. Oricat am sta sa ne gandim, nu mai gasim alt sector privat in care investitorii (in speta companii straine de renume) sa aduca atata suflu si incredere in mediul de afaceri romanesc. Care e secretul? Si, mai ales, ce urmeaza?

Piata in miscare

Rata medie anuala de crestere pentru segmentul de servicii informatice romanesti, incluzand mentenanta hardware, servicii de proiect si outsourcing, va fi, in perioada 2005-2008, de 33%, potrivit companiei de consultanta in strategie pentru industria de software si servicii IT Pierre Audoin Consultants (PAC).

"Pentru 2005, PAC estimeaza ca piata totala de servicii informatice va atinge 228 milioane euro, iar prognozele pentru 2008 se ridica la la 555 milioane euro", a declarat Ioana Bucin, consultant in cadrul companiei.

Serviciile de proiect vor avea cea mai importanta dezvoltare ca volum si evolutie, respectiv o crestere de la 85 milioane euro, in 2003, la 315 milioane euro in 2008.

Asadar, piata locala este in plina dezvoltare, tot mai multe companii straine fiind interesate de Romania. Achizitiile de saptamanile trecute, prin care nume sonore ca Ness Technologies, Infineon, Avira sau Siemens au preluat afaceri construite in Romania, nu par a ramane singurele interesate de tinutul afacerist de sub Carpati.

PAC apreciaza ca mai multi lideri IT din Statele Unite si Europa de Vest isi pregatesc intrarea pe piata romaneasca in acest an prin achizitii, parteneriate sau investitii in noi filiale.

"Companiile interesate de Romania isi desfasoara activitatea pe piata de servicii - servicii de proiect, outsourcing si mentenanta hardware", a mai spus Bucin.

Siemens Business Services a semnat saptamana trecuta contractul de preluare a 100% din actiunile Forte Company. Siemens Business Services intentioneaza sa fuzioneze compania locala SBS Romania cu Forte Company, ceea ce ar transforma Siemens Business Services intr-una din principalele companii de pe piata IT romaneasca si ar putea deveni principalul furnizor de servicii IT din noile tari membre UE si candidate la aderare. Forte este o companie romaneasca, in varsta de noua ani, cu 250 de specialisti, cu o retea de sucursale in noua orase mari, cu puncte de lucru in 32 de capitale de judet si cu o cifra de afaceri totala de peste 22 milioane euro in 2004. (B.R.)

De ce Romania? Motive

"Potentialul pietei locale pe fondul imbunatatirii imaginii Romaniei pe plan international si competitivitatea specialistilor din domeniu", afirma Eugen Schwab-Chesaru, director pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audoin Consultants. Romania ocupa locul 10, ca numar de specialisti bine pregatiti, raportat la totalul populatiei, in cadrul unui studiu al firmei de recrutare on-line Brainbench, depasind o serie de state occidentale, cum ar fi Marea Britanie, Australia, Germania si Franta.

"Companiile vest-europene prefera sa realizeze achizitii in Europa Centrala si de Est, deoarece profiturile sunt mai mari, cresterea economica mai rapida, inflatia mai mica, iar concurenta mai scazuta decat in Vest", spune Krzysztof Kaczmarczyk, analist Deutsche Bank.

"Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania este cea mai dinamica evolutie din regiune, anul trecut ajungand la 1,4 miliarde de dolari (n.r. - excluzand privatizarile), in crestere cu 157% fata de anul 2003", se precizeaza intr-un raport al firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri