Primaria va publica luni anuntul de intentie pentru licitatia pentru desemnarea executantului proiectului Netcity, care presupune realizarea retelei de fibra optica din Bucuresti, a declarat pentru NewsIn, directorul executiv din Primaria Capitalei, Alexandru Radu. "Maine (n.r. miercuri) este ultima sedinta a Comisiei care intocmeste caietul de sarcini, iar dupa ce acesta va fi definitivat urmeaza sa fie semnat de primarul general, Adriean Videanu, dupa care, luni, vom publica anuntul de intentie in Monitorul Oficial din tara noastra, cat si in Monitorul Oficial al Uniunii Europene" a explicat directorul executiv din Primaria Municipiului Bucuresti (PMB).

Astfel, de la inceputul saptamanii viitoare, cei care doresc sa participe la licitatia pentru proiectul Netcity, de realizare a unei retele optice in Capitala, vor putea viziona caietul de sarcini. Oficialul din Primaria Capitalei declara in urma cu doua saptamani ca primele doua etape ale proiectului vor costa circa 164 de milioane de euro.

Licitatia pentru desemnarea executantului retelei de fibra optica la nivelul Capitalei trebuia sa aiba loc inca de la inceputul acestui an, insa primaria a decis ca aceasta sa se repete, din cauza noii legi a achizitiilor publice, care contine alte proceduri, care au condus la modificarea documentatiei. "S-a facut lobby si in Parlament ca la acest proiect sa vina cat mai multi la licitatie. Data trecuta au fost 20 de caiete de sarcini, s-au calificat patru si apoi s-au prezentat doar doi, dintre care nu a castigat niciunul din cauza schimbarii legislatiei privind achizitiile publice", a explicat Radu.

Potrivit lui Alexandru Radu, proiectul retelei magistrale de fluxuri informationale din Bucuresti, care are trei etape de executie, va fi gata in opt ani de zile. "in primii doi ani va fi gata prima etapa, care presupune construirea unei retele in zona centrala a Capitalei, pe circa 1.200 de strazi si care necesita o investitie de 94 de milioane de euro din partea partenerului privat al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB). Cea de-a doua etapa, care va fi gata tot in doi ani, presupune implementarea de retea de fibra optica pe restul de aproximativ 5.300 de strazi din Capitala", a precizat reprezentantul PMB. Extinderea retelei in intreaga zona metropolitana, ultima etapa, va dura patru ani.

Netcity va implementa conceptul "fiber to the home", adica un sistem deschis de servicii cu o viteza de minimum 1 Gbps la beneficiar. Primaria isi propune, astfel, sa creeze premisele includerii telecomunicatiilor din Bucuresti in cadrul serviciilor publice, punand bazele "societatii informationale" la nivelul Bucurestiului.

In ceea ce priveste rolul pe care il va detine Primaria Capitalei in cadrul proiectului, acesta va fi unul de control, iar societatea care va fi infiintata de investitorul ales in urma licitatiei va deveni administratorul proiectului.

"Rolul Primariei va fi unul de control pentru urmarirea investitiei si plata angajamentelor asumate, in timp ce principalul obiectiv al noii societati infiintate de catre castigatorul consortiului este realizarea si administrarea proiectului", explica Radu. in cadrul viitorului parteneriat public - privat pentru realizarea unei retele de fibre optice, primaria va pune la dispozitie domeniul public, in timp ce partenerul va asigura finantarea, proiectarea, executia, administrarea si dezvoltarea retelei metropolitane. Parteneriatul va dura 49 de ani.

Radu a spus ca au existat o serie de intalniri cu operatorii, cu cei din Cosmisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, dar si cu firme mari din domeniu si s-a ajuns la o solutie de compromis. "Toata lumea ne-a acuzat ca am lasat prea mult de la noi, dar e o situatie linistitoare pentru toti. in mod normal, nu trebuia sa tinem cont de nimic", a mai spus reprezentantul Primariei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri