Cercetătorii chinezi au anunțat că au găsit o modalitate prin care să spargă sistemele de criptare a datelor, cu ajutorul calculatoarelor cuantice. Experții în securitate cibernetică de la nivel global încearcă să verifice afirmațiile chinezilor, care dacă sunt adevărate pot reprezenta un adevărat pericol.

Era cunoscut faptul că puterea calculatoarelor cuantice va fi capabilă de a sparge sistemele de criptare a datelor, însă nimeni nu se aștepta să se ajungă la acest nivel atât de rapid. Raportul publicat de către chinezi și citat de Financial Times vorbeste despre o reușita a acestora de a sparge algoritmi criptografici de tip RSA, folosiți în majoritatea proceselor de criptare a informațiilor online.

Ei ar fi folosit un calculator cuantic cu 372 de qubiti(biți cuantici)*, cu o putere mai mică decât cel anunțat recent de către gigantul de tehnologie IBM, al cărui procesor cuantic Osprey, are 433 de qubiți.

*Calculatoarele clasice se bazează în calculele pe care le realizează pe biți(unitatea de măsură a informației) ce pot avea valorile 0 sau 1. De partea cealaltă, calculatoarele cuantice folosesc qubiți(biți cuantici), care pot avea simultan valorile 0 și 1, oferindu-le astfel posibilitatea de a procesa un număr mai mare de rezultate simultan.

”Este o afirmație extrem de importantă”, a precizat expertul în securitate cibernetică Roger Grimes, care avertizează că ”ar putea fi obținute secrete de stat ale altor guverne. Dacă rezultatele studiului sunt adevărate, cu accent pe dacă, studiul ar reprezenta una dintre cele mai mari descoperiri din domeniul informaticii”.

Alți experți sunt de părere că, deși teoria expusă în lucrarea chinezilor pare una bine argumentată, punerea în aplicarea a acesteia nu ar fi posibilă momentan, având în vedere capacitatea din acest moment a calculatoarelor cuantice.

De ce ar putea fi capabil calculatorul cuantic în viitor: explicațiile unui expert IBM

Calculatoarele cuantice promit să revoluționeze o mulțime de industrii datorită puterii mari de calcul pe care o au, în comparație cu calculatoarele clasice pe care le folosim în viața de zi cu zi. Una dintre companiile care conduc această cursă a dezvoltării calculatoarelor cuantice este IBM, prezentă și în România. Am discutat la finalul anului 2022 cu Alessandro Curioni, directorul IBM Research Zurich, despre planurile gigantului de tehnologie în această zonă.

Începând cu lucrurile „bune”, în teorie, calculatorul cuantic, pe baza faptului că poate procesa mai rapid informațiile decât sistemele clasice, rezolvă probleme cu o complexitate extrem de ridicată.

Sunt diverse studii de caz conform cărora tehnologia ar urma să ajute la descoperirea de noi materiale. De exemplu, se vorbește despre materiale care ar putea să ajute industria auto la dezvoltarea de baterii cu o autonomie mai mare. De asemenea, având în vedere capacitatea de a procesa un volum mult mai mare de date într-un ritm extrem de rapid, calculatoarele cuantice vor putea să ajute business-urile să ia decizii mult mai bune în ceea ce privește procesele logistice, reducând astfel din costuri.

În domeniul medical, Curioni aduce în discuție capacitatea calculatoarelor cuantice de a spori puterile inteligenție artificiale, ajutând-o să rezolve diverse probleme precum rezistența din ce în ce mai mare a bacteriilor la antibiotice.

De partea cealaltă, o amenințare adusă de către sistemele cuantice este reprezentată de capacitatea de spargere a fișierelor criptate, capacitate ce, teoretic, i-ar oferi celui ce manipulează calculatoarele cuantice posibilitatea de a sparge conturi bancare, inclusiv portofele de stocare a criptomonedelor.

”Dacă cineva ar avea un calculator cuantic suficient de performant astăzi, ar putea să spargă aceste criptări și să îți intre în contul bancar sau în contul în care îți ții criptomonedele”, explică Alessandro Curioni

În acest sens, Alessandro Curioni menționează că IBM lucrează deja, de peste 6 ani, la soluții de criptare „quantum-safe”, ce nu vor permite mașinilor cuantice decriptarea informației pe care o stochează.

IBM a creat și ceea ce se numește IBM Quantum Network, o rețea prin care încheie diverse parteneriate cu companii din mai multe industrii pentru studii de caz privind fososirea calculatoarelor cuantice, companii precum Bosch, Vodafone sau banca franceză Credit Mutuel fac deja parte din acest proiect.

Sursa foto: Bartlomiej K. Wroblewski / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri