Capabilitățile inteligenței artificiale sunt tot mai pronunțate de la o zi la alta, iar chatbot-ul de tip machine learning ChatGPT este cel mai elocvent exemplu în acest sens. Mai mult, performanțele sale sunt atât de mari încât nu este greu de prevăzut de ce și în ce mod unele joburi ar putea să se schimbe radical, sau chiar să dispară, ca urmare a folosirii tot mai accentuate a acestui soft.

Un semnal foarte puternic în acest sens a fost dat de altfel și de compania Microsoft, care, pe fondul anunțului unor concedieri în rândul companiei, a făcut de asemenea public faptul că pregătește o nouă rundă de investiții masive în OpenAI, creatorul chatbot-ului ChatGPT.

Specialiștii avertizează însă faptul că, odată cu folosirea pe scară tot mai largă a acestui algoritm de inteligență artificială, concomitent cu investițiile tot mai mari în acesta, joburi care până nu demult păreau sigure, ar putea să se transforme radical sau chiar să dispară cu desăvârșire.

Cei mai pesimiști arată chiar cu degetul înspre sectorul pharma, asta pentru a nu mai vorbi despre industria publicistică, unde este dovedit faptul că ChatGPT poate crea articole cu un grad mare de complexitate și povești asemănătoare.

Educație

Un prim domeniu în rândul angajaților căruia ChatGPT ar putea face furori este chiar educația, după cum arată New York Post.

"Așa cum este acum, ChatGPT - pentru moment interzis în școlile din New York - poate cu ușurință să predea deja", a declarat Pengcheng Shi, cadru universitar la Institutul de Tehnologie din Rochester.

De asemenea, acesta a adăugat faptul că deși, pentru moment, ChatGPT are încă bug-uri în termeni de cunoaștere efectivă, acest lucru poate fi îmbunătățit cu ușurință.

Pengcheng Shi a remarcat totodată faptul că a devenit deja o provocare pentru profesori să își adapteze metodele de predare în competiția cu ChatGPT.

Finanțe

New York Post mai arată de asemenea că și domeniul până nu demult aparent intangibil al finanțelor, ar putea fi de asemenea amenințat.

Astfel, același cadru universitar citat a declarat faptul că inclusiv unele joburi ocupate în prezent la bursa Wall Street ar putea să dispară ca urmare a perfecționării ChatGPT.

"Cred că va avea impact asupra tranzacționărilor, dar chiar și într-o bancă de investiții, angajații petrec doi, trei ani pentru a munci precum roboții și a face simulări în Excel, lucruri pe care le poate face la fel de bine și inteligența artificială", a explicat acesta.

Cu toate acestea, Pengcheng Shi este de părere că deciziile cruciale din acest domeniu vor rămâne, totuși, la latitudinea oamenilor.

Inginerie software

Inginerii software și creatorii de platforme online sunt de asemenea printre cei vizați de performanțele tot mai mari ale chatbot-ului, pe măsură ce acesta poate învăța să codeze singur, avertizează specialiștii.

"Mi-e teamă pentru astfel de oameni. Acum îi pot cere chatbot-ului ChatGPT să genereze un website pentru mine. Orice persoană al cărui job de rutină ar fi să facă asta, pur și simplu nu ar mai fi necesară", a declarat și Chinmay Hegde, profesor asociat în știința computerelor și inginerie electrică la New York University.

De asemenea, Pengcheng Shi apreciază că acele competențe care le permit programatorilor să realizeze codare de un nivel relativ necomplicat, ar putea să dispară până în anul 2026.

Jurnalism

Nu în ultimul rând, specialiștii arată că o altă activitate considerată până nu demult ca necesitând un grad ridicat de profesionalizare, ar putea fi în pericol: jurnalismul.

"Editarea de text este cu siguranță ceva ce ChatGPT face foarte bine. Sumarizarea, concizia unui articol, sunt lucruri la care se pricepe foarte bine", a declarat Chinmay Hegde.

Cu toate acestea, spre fericirea reporterilor, pentru moment ChatGPT nu poate face un lucru esențial, mai precis verificarea informațiilor, a mai adăugat acesta.

Mai mult, acesta a explicat faptul că o altă eroare cunoscută a chatbot-ului este inabilitatea de a insera citate în texte, aspect pe care cercetătorii nu știu momentan cum să-l remedieze.

Sursa foto: Shutterstock / T.Schneider

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri