Unul dintre principalele subiecte care au vizat industria de IT la nivel global în ultimele luni a fost legat de concedierile făcute de către marile companii precum Google, Amazon sau Microsoft. Pentru a afla care este atmosfera în industria locală am discutat cu Alexandru Lapușan, CEO și co-fondator al companiei românești de IT Zitec. Găsiți în acest interviu viziunea antreprenorului cu privire la angajările în IT în 2023, salariile din industrie, dar și „teama” sa cu privire la continuarea relației de colaborare dintre administrația publică și companiile cu „ADN specializat” în contractele cu statul în ceea ce privește digitalizarea.

Zitec are un portofoliu de 240 de clienți activi care provind din industrii precum Logistică, Retail, Servicii Financiare, Manufacturing, Healthcare sau Real Estate. Compania românească lucrează cu business-uri precum Sameday, eMAG, Brico Depot, Flanco, PayU, Twispay, Paypoint, Romcim, Regina Maria sau Agrii România.

În ceea ce privește potențialul de dezvotlare a pieței de IT din România, Alexandru Lăpușan consideră că, prin prisma numeroaselor companii private, românești sau internaționale, care continuă să investească în tehnologizare și automatizare, există încă un potențial ridicat al pieței locale. Lucrurile stau însă diferit, în opinia sa, în ceea ce privește colaborarea cu instituțiile de stat, zonă care promite de ani buni că va ajunge la un nivel decent al digitalizării și care acum are oportunitatea de a face un salt datorită fondurilor consistente venite prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Varianta aprobată de Comisia Europeană în septembrie 2021 pentru România prevede ca 21% din sumă, respectiv aproximativ 6 miliarde de euro din cei 29,2 miliarde de euro, să meargă către digitalizarea statului.

”Din zona instituțiilor de stat, mă tem că, deși vor exista fonduri consistente prin PNRR, prea puține companii românești vor putea participa în acele proiecte de digitalizare, cele cu «ADN specializat» în contractele cu statul având probabil șanse mai mari”, precizează Alexandru Lăpușan, într-un interviu acordat wall-street.ro.

El aduce în discuție și faptul că, în plan local, există din ce în ce mai puține companii românești specializate în servicii de dezvoltare de software, care să aibă echipe de peste 50-100 de specialiști.

”Prin urmare, numărul companiilor locale românești care pot implementa cu succes proiecte complexe și care pot face față unor fluctuații de personal este în continuă scădere”, explică Lăpușan.

Cum arată apetitul mediului de afaceri pentru digitalizare

angajari IT salarii IT
Sursa foto: Shutterstock.com

Din perspectiva investiției în tehnologie, Lăpușan consideră că entitățile private locale au început să aloce bugete ceva mai consistente pentru digitalizare începând cu mijlocul anului 2020, însă aceste fonduri sunt destinate preponderent software-urilor operaționale de bază (ERP, CRM, eCommerce).

„Investițiile sunt deseori gândite din perspectiva minimizării costurilor de implementare și fără un plan coerent de integrare. Prin comparație, în piețele mature, companiile abordează bugetele de tehnologie din perspectiva beneficiilor pe care investițiile tehnologice le pot aduce pe termen lung”, explică Alexandru Lăpușan.

Citând un studiu Gartner, CEO-ul Zitec precizează că segmentul de servicii software se preconizează că va crește cu 9,3% în 2023.

Dacă vrei să fii la curent cu starea actuală a piețeii muncii, atât din IT cât și din alte industrii prezente în România, poți veni alături de noi la HR 2.0 pe 23 februarie. Te poți înscrie gratuit AICI.

Cu toate acestea, el vorbește și despre o aparentă deschidere mai mare a companiilor românești spre tehnologii moderne în ultimii 2 ani, cele mai comune pe care le-a văzut adoptate cu succes fiind platformele de cloud public, tehnologiile de tip containerizare și virtualizare rapidă (precum Kubernetes), descompunerea aplicațiilor în micro-servicii și CI/CD (integrarea continuă - Continous Integration / livrarea continuă - Continuos Deployment).

„Chiar dacă prezența acestora pe piața locală este încă relativ redusă, în 2021, de exemplu, Eurostat estima că doar 14% din companiile românești foloseau cloud, în vreme ce la nivel European rata de adopție era de 41%, credem că se va extinde semnificativ în anii ce vor urma. Există estimări potrivit cărora cheltuielile la nivel mondial pentru serviciile de cloud public, de exemplu, vor crește cu 20,7%, ajungând la 591,8 miliarde de dolari în 2023”, explică Alexandru Lăpușan.

2023, un an în care cererea de specialiști în IT va depăși oferta: ce se va întâmpla cu salariile?
angajari IT salarii IT

Sursa foto: Shutterstock.com

Ultimele luni au venit cu vești mai puțin bune în ceea ce privește industria globală de IT, cu zeci de mii de angajați concediați de giganți precum Microsoft sau Amazon. În ceea ce privește piața locală, Alexandru Lăpușan consideră că în continuare va exista un deficit de specialiști, accelerat și de faptul că unele companii străine se vor extinde și în 2023 pe piața din România.

”Prin urmare, cererea va depăși și în acest an oferta. Credem, însă, că oamenii vor fi mai selectivi în momentul în care vor lua în calcul o schimbare profesională. Vor fi mult mai atenți la aspecte precum stabilitatea financiară a companiilor, cultura lor organizațională, precum și la posibilitățile de dezvoltare profesională continuă în vederea conturării unei cariere de success. Acestea sunt principalele motive pentru care oamenii rămân într-o organizație, iar companiile care nu se concentrează asupra lor se vor confrunta cu o retenție tot mai scăzută”, adaugă Lăpușan.

Dacă vrei să fii la curent cu starea actuală a piețeii muncii, atât din IT cât și din alte industrii prezente în România, poți veni alături de noi la HR 2.0 pe 23 februarie. Te poți înscrie gratuit AICI.

Viziunea sa este confirmată și de către un sondaj ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii), din care și Zitec face parte, și care menționează că 68,3% dintre companiile respondente estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, în timp ce 22,2% încă nu știu în ce măsură vor disponibiliza sau angaja în acest an. Doar 9,5% preconizează o reducere a echipei din România. Despre studiul complet am scris AICI.

În ceea ce privește modul în care companiile pot atrage specialiști în IT, înainte să intre în discuții cu un potențial angajator, aceștia se documentează cu privire la mediul de lucru, echipă, cultură organizațională, tehnologii și oportunități de dezvoltare.

„Preferă să-și obțină informațiile direct de la persoane care cunosc firma respectivă, care sunt sau au fost recent angajați acolo sau consultă recenziile de pe site-urile de profil. În afară de pachetul salarial, candidații apreciază foarte mult flexibilitatea pe care o oferim în ceea ce privește posibilitatea de a-și alege modul de lucru, hibrid sau de la distanță, oportunitățile de dezvoltare profesională pe care noul rol le-ar putea aduce, dar și echipa și oamenii alături de care vor lucra”, adaugă Lăpușan.

CEO-ul Zitec vorbește în cadrul interviului wall-street.ro și despre estimările sale în ceea ce privește evoluția salariilor din IT-ul românesc în perioada următoare. Conform datelor publicate de către Institutul Național de Statistică, evoluția câștigului salarial mediu net în IT, denumită de către instituție drept „activități de servicii în tehnologia informației; activități de servicii informatice”, arată astfel:

1. Decembrie 2021: 9.094 lei.
2. Ianuarie 2022: 8.940 lei.
3. Februarie 2022: 9.093 lei.
4. Martie 2022: 9.968 lei.
5. Aprilie 2022: 9.746 lei.
6. Mai 2022: 9.178 lei.
7. Iunie 2022: 9.331 lei.
8. Iulie 2022: 9.549 lei.
9. August 2022: 9.395 lei.
10. Septembrie 2022: 9.701 lei.
11. Octombrie 2022: 9.427lei.
12. Noiembrie 2022: 10.329 lei.
13. Decembrie 2022: 10.354 lei.

„Dacă analizăm dimensiunea cererii de transformare digitală, determinată de omniprezenta nevoie de a utiliza tehnologia pentru a căpăta sau menține un avantaj competitiv, este clar că ne cofruntăm cu o creștere pe termen lung a cererii de soluții IT în piață. Ca urmare, salariile în industrie vor continua să crească iar companiile vor fi nevoite să mențină ritmul prin creșteri salariale sau cel puțin ajustări la rata inflației”, precizează Alexandru Lăpușan.

Acesta explică și faptul că, companiile care depind de tehnologie au nevoie ca inginerii de software și programatorii să rămână în cadrul unei echipe pe termen lung pentru o mai bună sedimentare a cunoștințelor.

„Echipele durabile devin productive pentru că, în timp, reduc curba de învățare a anumitor tehnologii. Prin urmare, dincolo de salarii, este estențial să se creeze un parcurs profesional care să susțină această sedimentare și să motiveze specialiștii să rămână”, adaugă Alexandru Lăpușan.

În ceea ce privește reducerea deficitului de forță de muncă din industrie, Lăpușan subliniază că un element important care ar putea contribui la estomparea deficitului de forță de muncă în IT este un suport real oferit mediului de afaceri în formarea de specialiști în IT&C de către sistemul de educație din România.

”Există în continuare lacune în privința componentei practice, ceea ce face extrem de dificilă inserția absolvenților pe piața muncii, dar și atragerea de tineri cu pasiune, care să-și dorească o carieră în acest domeniu”, adaugă Lăpușan.

În prezent, companiile sunt cele care suplinesc aceste nevoi prin investiții în programe de internship, în care le oferă suport tinerilor pentru a-și dezvolta abilitățile practice, astfel încât să-și poată asigura ulterior atragerea în echipă a acelor studenți sau absolvenți. Legat de sfaturile pentru cei care vor să urmeze o carieră în domeniul IT, Lăpușan precizează că o astfel de carieră presupune mult efort în direcția dezvoltării continue pentru a rămâne relevant ca specialist odată cu avansul tehnologic tot mai accentual.
https://ic.events/landing/bHArVQ==/hr-2-0-2023.html

„E necesar ca tinerii să descopere unde se încadrează competențele lor, domeniul IT fiind unul vast. Totuși, participarea la stagii de practică sau programe de internship îi poate ajuta în acest sens, pe baza acestora putând dobândi și experiență relevantă pentru rolurile pe care vor ajunge să candideze la un moment dat”, precizează Lăpușan, precizând că 77% dintre stagiarii Zitec din 2022 s-au alăturat echipei.

Compania a terminat anul 2022 cu 339 de colegi, în creștere cu circa 30% față de 2021. De asemenea, rata de loializare a membrilor echipei a fost de 85%. Pentru 2023, Zitec estimează o evoluție organică a echipei, de cel puțin 20%, și își propune să atragă în continuare specialiști din toată țara.

„Căutăm peste 30 de noi colegi, pozițiile deschise vizând atât roluri tehnice, PHP, Magento și .NET Developers, Product Owner, Business Analyst, QA Enginners, Agile Project Managers, Scrum Masters, cât și non-tehnice precum Content Marketer, SEO Specialist, Business Developer sau Digital Campaign Specialist. În acest moment, avem colegi din București și Brașov, unde există și birouri fizice sau din Cluj, Timișoara, Iași, unde colegii pot folosi spații de coworking puse la dispozitie în parteneriat cu Pluria, dar și colegi care lucrează remote din alte orașe ale țării, precum Sibiu, Bacău, Galați sau Craiova”, precizează Lăpușan.

Zitec a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 25,5 milioane de euro, o creștere cu 42% față de anul anterior. Compania lucrează cu business-uri din peste 30 de țări, piața principală fiind România, urmată de SUA și Elveția. Alte zone geografice din care are clienți sunt Canada, Orientul Mijlociu, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Italia sau Cipru.

Pentru 2023, Lăpușan precizează că Zitec este în discuții și explorări de achiziții de companii de IT și urmărește în continuarea consolidarea capabilităților în abordarea de proiecte ample, de complexitate tehnică foarte crescută pe tehnologiile din portofoliul business-ului.

”De asemenea, ne propunem extinderea prezenței în industriile principale, servicii financiare și retail, o mai mare expunere internațională, precum și creșterea echipei de Data Analytics”, adaugă Lăpușan, care punctează și dezvoltarea produselor Regista și Mirro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri