Încă din prima zi de muncă, AI-ul guvernamental e acuzat de plagiat. Primăria comunei Ciugud din județul Alba susține că, în clipul de prezentare al consilierului digital al premierului Ciucă a fost utilizată, fără a se cere aprobarea, o imagine dintr-un clip al școlii din localitate.

Primul consilier onorific guvernamental cu inteligenţă artificială, robotul ION, a primit pe Facebook o scrisoare deschisă din partea Primăriei Ciugud. Nu este tocmai o întâmplare: localitatea din județul Alba conduce în topul celor mai digitalizate comune din România.

De altfel, Ciugud a fost promotorul conceptului Smart Village în țara noastră, comuna fiind folosită în mod oficial, încă din anul 2020, ca studiu de caz de către Guvernul României, pentru a dezvolta conceptul la nivel naţional. De exemplu, în 2021 Ciugud și-a lansat propria monedă virtuală. Primarul Gheorghe Damian a fost exclus din PSD în perioada lui Liviu Dragnea, iar la ultimele alegeri liberalii nici nu i-au mai pus un contracandidat, ”din respect pentru performanța administrativă”.

„Printre alte lucruri transmise în cadrul postării a fost și faptul că nu vrem să-l tragem de urechi pe ION în primele sale zile de viață. Că dintr-o greșeală poate să învețe. Am vrut să transmitem o serie de idei cu privire la transformarea digitală. Nu ne-am supărat, ci i-am lansat o invitație. Să vină la Ciugud să discutăm despre digitalizare”, au transmis reprezentanții comunei Ciugud pentru wall-street.ro.

În mesajul în 10 puncte se cere o Românie ”smart” la toate nivelurile - servii publice, legislație, funcționari, cetățeni, educație etc.

La finalul acesrei scrisori, primăria Ciugud îi atrage atenția AI-ului guvernamental: ”să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține. Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre. Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora.”

Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat la începutul şedinţei de Guvern din 1 martie pe primul consilier onorific guvernamental cu inteligenţă artificială, robotul ION, precizând că acesta va capta opiniile şi dorinţele cetăţenilor şi le va transmite guvernanţilor. Potrivit lui Ciucă, proiectul ION are o capacitate enormă de a învăţa şi, pe măsură ce este folosit mai mult, acumulează cunoştinţe, este mai bine conectat şi mult mai aproape de oameni. Robotul guvernamental poate fi accesat pe site-ul ion.gov.ro.

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri