Copiii din ziua de astăzi sunt considerați a fi parte a generației „AI”(Inteligența Artificială), consideră Seth Bergeson, reprezentant al Forumului Economic Mondial. Acest lucru vine și cu beneficii, dar și cu o serie de riscuri serioase cu privire la dezvoltarea lor.

Din ce în ce mai mulți ochi sunt ațintiți asupra Inteligenței Artificiale atunci când vine vorba de ultimele tehnologii lansate, popularitatea acesteia crescând semnificativ odată cu lansarea chatbot-ului ChatGPT. Inteligența Artificială a arătat că poate aduce schimbări semnificative atât în ceea ce privește piața muncii, cât și în ceea ce privește interacțiunea copiilor cu tehnologia, luând în considerare că sunt platforme care o integrează și pe care cei mici le folosesc deja, scrie CNBC.com.

”Numim copiii de astăzi ca fiind generația AI, deoarece sunt înconjurați de inteligența artificială. Modele care integrează inteligența artificială iau deja decizii referitoare la videourile pe care aceștia le urmăresc”, precizează Bergeson pentru CNBC, adăugând că în anumite țări tehnologia influențează și curricula școlară sau modul în care este acordată asistența socială.

Specialiștii citați de CNBC precizează că influența inteligenței artificiale va crește în anii ce urmează.

”Aceste tehnologii nu vor dispărea, ci vor continua să se dezvolte și să aibă un impact mai mare asupra pieței muncii și interacțiunilor zilnice”, precizează analiștii pentru sursa citată.

Acest lucru înseamnă că inteligența artificială ar putea un rol și mai mare în viața viitoarelor generații, aptitudini privind această tehnologie devenind obligatorii.

Inteligența artificială, o sabie cu două tăișuri pentru copii?

Sunt îngrijorări referitoare la faptul că Inteligența Artificială ar putea deveni o sabie cu două tăișuri, în special când vine vorba de copii. Riscurile variază de la cele legate de intimate și siguranța datelor până la cele de ordin psihologic și comportamental, conform unui raport emis de către UNICEF și Forumul Economic Mondial.

Aceste riscuri pot apărea din zona platformelor sociale, ca urmare a algoritmilor ce folosesc inteligența artificială și învață ce conținut preferă copiii, oferindu-le astfel preponderent conținut din categoria respectivă, cu toate că acest tip de conținut poate fi dăunător. Raportul UNICEF menționează că platformele sociale încearcă să reducă acest impact, însă nu reușesc să-l elimine.

O altă îngrijorare a cercetătorilor se referă la situațiile în care universitățile apelează la soluții de inteligență artificială pentru procesele de admitere a studenților, procese conturate subiectiv pe care inteligența artificială le-ar putea derula în continuare accentuând aspecte discriminatorii.

Pentru a reduce aceste riscuri, specialiștii consideră că educația este cheia.

”Copiii trebuie să înțeleagă cum funcționează aceste tehnologii astfel încât să fie conștienți de potențiale limitări, îmbunătățiri și cum să folosească aceste instrumente”, precizează experții.

Raportul recomandă ca această educare a copiilor privind inteligența artificială să fie făcută cu pași mici, începând cu lucrurile de bază și folosind un limbaj adaptat nivelului lor de înțelegere.

Sursa foto: metamorworks / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri