Utilizatorii de internet din Maroc care nu au reusit sa acceseze site-ul YouTube, suspecteaza autoritatile de blocarea intentionata a site-ului.

Majoritatea marocanilor nu mai poate accesa site-ul de video-sharing incepand cu data de 25 mai. Unele persoane fac legatura intre asa numita defectiune a site-ului si o serie de videoclipuri care ofera un unghi de abordare critic asupra actiunilor conduse de statul Maroc in Sahara Occidentala, un teritoriu controversatdin punct de vedere politic.

Autoritatea de reglementare in domeniul Internetului, Maroc Telecom, sustine ca problema a fost cauzata de unele defectiuni tehnice. Un purtator de cuvant al guvernului marocan a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu se poate pronunta in legatura cu problemele din sistemul de telecomunicatii, scrie BBC.

Agentia nonguvernamentala Reporteri Fara Frontiere si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu blocarea aparenta a site-ului. "Ne intrebam cum poate o problema tehnica sa afecteze un singur site". Agentia a adus in atentia marocanilor si faptul ca YouTube poate fi accesat in continuare de catre utilizatorii unor servicii private de conexiune la internet.

Bloggerii si utilizatorii de internet sunt nemultumiti de blocarea accesului la site deoarece YouTube arata evenimente care nu sunt prezentate de ziare si nici de televiziunea publica.

Agentia Reporteri Fara Frontiere face conexiunea dintre aparenta blocare a YouTube si o serie de videoclipuri care infatiseaza manifestatii pro-independenta din Sahara Occidentala, publicate pe site. Unul dintre acestea, postat in decembrie 2006, arata cum politia bate o femeie protestatara in orasul Laayoune din Sahara Occidentala.

Teritoriul desertic a fost disputat de Maroc si Mauritania in 1975, dupa retragerea puterii coloniale Spania. Luptele au izbucnit in anul urmator, iar in 1978, dupa retragerea Mauritaniei, Marocul a ocupat regiunea. De atunci, miscarea separatista algeriana Polisario Front a luptat pentru independenta Saharei Occidentale.

Eforturile Natiunilor Unite de a reglementa situatia din vestul Africii au esuat in anul 2004, cand Maroc a refuzat initiativa organizarii unui referendum pe problema independentei Saharei Occidentale.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Haos in Spania: O persoana a murit dupa atentatul din Cambrils