Finlandezii de la Rovio Entertainment, compania care a creat celebra serie de jocuri Angry Birds, au semnat un acord de preluare din partea Sega, gigantul nipon celebru pentru consolele de jocuri cu același nume și creatorul personajului Sonic the Hedgehog, relatează BBC.

Sega Sammy Holdings din Japonia este de acord să plătească circa 706 de milioane de euro pentru Rovio Entertainment, cu sediul în Finlanda. Tranzacția este, însă, sub speculațiile anterioare, care anunțau o valoare mai aproape de pragul de 1 miliard de dolari.

Succesul finlandezilor de la Rovio este dat de serie de jocuri Angry Birds, primul joc pentru mobil descărcat de un miliard de ori, de pe urma căruia au fost create și două filme Angry Birds, cu un succes relativ în cinematografe.

În condițiile în care Rovio încă nu a reușit să vină un alt produs de succes, dar și în condițiile în care brandul Angry Birds încă este unul valoros, compania finlandeză a devenit o potențială țintă de preluare pentru companiile mai mari din industria jocurilor mobile.

La finele anului trecut, compania - care avea aproximativ 550 de angajați în cele opt studiouri de jocuri din întreaga lume - a declarat că descărcările totale ale jocurilor sale au ajuns la pragul de cinci miliarde.

Anunțând acordul, Sega a spus că decizia sa de a cumpăra Rovio a fost determinată de nevoia de a-și „întări poziția” pe piața globală a jocurilor video.

Se preconizează că piața totală a jocurilor va crește până la 263,3 miliarde de dolari până în 2026, iar procentul jocurilor mobile estimat să crească la 56%.

Sega a spus că va folosi „know-how-ul distinctiv al Rovio în operarea jocurilor mobile” pentru a ajuta la aducerea propriilor titluri actuale și noi pe piața globală a jocurilor mobile.

Sega vrea platforma în care a fost dezvoltat Angry Birds

Sega a evidențiat și faptul că-și dorește platforma de jocuri mobile a Rovio, Beacon, despre care a spus că are „20 de ani de experiență la nivel înalt în operarea de servicii live-jocuri mobile” în SUA și Europa.

„Într-o piață globală a jocurilor video în creștere rapidă, piața jocurilor mobile are un potențial deosebit de mare și a fost obiectivul pe termen lung al Sega de a-și accelera expansiunea în acest domeniu”, a declarat Haruki Satomi, directorul executiv al Sega Sammy Holdings.

„Mă simt binecuvântat să pot anunța o astfel de tranzacție cu Rovio, o companie care deține „Angry Birds”, care este iubită în întreaga lume și care găzduiește mulți angajați calificați care sprijină dezvoltarea și capacitatea de operare a jocurilor mobile ale companiei, lider în industrie, " el a adăugat.

Veniturile lui Rovio au crescut la 317,7 milioane euro în 2022 de la 272,3 milioane euro în 2020, dar în aceeași perioadă profiturile operaționale au scăzut de la 42,5 milioane euro la 28,6 milioane euro. Rovio are o valoarea de piață estimată, conform datelor de la bursă, de circa 700 milioane euro.

Sega a produs mai multe francize de jocuri video cu vânzări de milioane și este cunoscută la nivel mondial pentru personajul său Sonic the Hedgehog, care a apărut și în două filme. Totodată, compania niponă mai dezvoltă și vinde și aparate electrice pentru sălile de jocuri.

Sursa foto: Rovio Entertainment / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri