Investiţiile private mondiale în inteligenţa artificială (IA) au scăzut în 2022 comparativ cu 2021 cu 26,7%, pentru prima dată într-un deceniu, într-un context în care creşte preocuparea legiuitorilor şi în care se înmulţesc publicaţiile despre această tehnologie, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Conform ultimului raport al indicelui privind IA 2023, al Universităţii Standford (SUA), investiţiile au scăzut până la 91,9 miliarde de dolari.

Mai multe legi relaţionate cu AI

Deşi investiţiile private s-au redus, interesul guvernelor creşte. După o analiză a procedurilor legislative din 127 de ţări, acest raport semnalează că numărul proiectelor de lege legate de IA a crescut de la unul în 2016 la 37 în 2022.

Toate acestea în anul suspendării sistemului ChatGPT, al companiei americane OpenAI, care a făcut ca IA să înregistreze un autentic boom, în timp ce au apărut semnale de alarmă privind această tehnologie.

Un grup de oameni de ştiinţă au avertizat, într-un articol în revista Science, asupra riscurilor IA şi a posibilelor consecinţe catastrofale ale sale, totul după ce 5.500 de experţi din toată lumea au publicat o scrisoare deschisă în care militează pentru suspendarea pentru un timp a experimentelor cu IA mai puternică şi mai avansată, cea denumită "generativă".

Agenţia Spaniolă pentru Protecţia Datelor a demarat investigaţii preliminare privind OpenAI pentru o posibilă încălcare a reglementărilor spaniole şi europene.

Italia a mers şi mai departe şi a blocat ChatGPT, considerând că nu a respectat legea protecţiei datelor consumatorilor.

Cu toate acestea, conform raportului, companiile care au integrat IA în ofertele lor comerciale au obţinut reduceri ale costurilor şi creşteri de venituri.

Chinezii, cei mai entuziaşti

În ceea ce priveşte opinia publică referitoare la AI, aceasta variază mult, în funcţie de ţară, şi chinezii sunt mult mai pozitivi în legătură cu beneficiile produselor şi serviciilor de IA comparativ cu americanii.

SUA continuă să se afle în topul investiţiilor private în AI, astfel încât mai mult de jumătate din suma de 91,9 miliarde de dolari destinată acestei zone la nivel mondial provine din această ţară, respectiv 47,4 miliarde dolari, conform raportului.

China este pe locul al doilea, cu investiţii de 3,5 ori mai mici, de circa 13,4 miliarde de dolari, urmată de departe de Marea Britanie, cu 4,37 miliarde.

Domeniul care a atras cele mai multe investiţii a fost cel al medicinei şi sănătăţii, cu 6,1 miliarde dolari, urmat de procesare şi cloud de date, cu 5,9 miliarde, şi fintech, cu 5,5 miliarde.

Boom-ul de chatbots sau roboţi de conversaţie a impulsionat marile tehnologii spre o nouă competiţie, cu SUA şi China în frunte, pe o piaţă pe care se joacă milioane de utilizatori.

ChatGPT utilizează un tip de algoritm care lucrează cu o bază de peste 300 de miliarde de cuvinte şi 570 gigabiţi de registre de date.

OpenAI este compania tehnologică responsabilă de ChatGPT, în care Microsoft a investit în 2022 circa 1,070 miliarde de dolari, la care intenţionează să adauge alte 10,7 miliarde.

Sursa foto: Shutterstock / Tada Images

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri