Compania Google Inc. a creat un nou serviciu care functioneaza atat online, cat si offline, marcand o schimbare de importanta majora in industria internetului. Noua tehnologie, numita Google Gears, le va permite utilizatorilor sa foloseasca web-ul in avioane, trenuri sau in orice alte locatii izolate.

Google Gears le va permite utilizatorilor de computere, telefoane sau alte dispozitive sa foloseasca servicii web ca e-mail, calendare online sau readere de stiri, indiferent daca au conexiune online normala, slaba sau deloc.

Prin serviciul Gears, Google face trecerea de la vechea era a software-ului conditionat de desktop, cand modificarile realizate in documentele utilizatorilor trebuiau inregistrate in PC-uri, provocandu-si principalul rival, Microsoft – liderul absolut in materie de software pentru desktop.

"Web-ul e grozav, dar nu functioneaza atat de bine cand nu ai conexiune la web", a spus Jeff Huber, vicepresedintele sectorului de inginerie al companiei Google. "Gears rezolva o disfunctie practica a internetului", a adaugat Huber.

Gigantul IT doreste sa ofere serviciul Gears la liber, ceea ce inseamna ca si alti jucatori vor avea posibilitatea de a implementa si de a utiliza tehnologia pentru propriile produse. Google spera ca prin adoptarea acestei pozitii, va contribui la cresterea utilizarii atat a serviciilor marca Google, cat si a miilor de programe dezvoltate de producatorii independenti de software.

Primul produs care va utiliza tehnologia Gears va fi Google Reader. Acesta va permite utilizatorilor sa localizeze update-urile catorva sute de site-uri.

Printre partenerii timpurii, interesati de tehnologia Google Gears, se numara si liderul in materie de software design, Adobe Systems Inc., precum si cele doua browsere care rivalizeaza cu succes Internet Explorer, Opera si Mozzila.

Compania Microsoft foloseste deja tehnologia Groove, care permite utilizatorilor sa lucreze offline, pentru ca mai apoi sa sincronizeze schimbarile, in momentul conectarii la internet. Cu toate acestea, gigantul lui Gates a refuzat sa permita functionarea serviciului atat online, cat si offline.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Cum sa iti tii datele "sanatoase": Salveaza-ti pozele, fa update-uri