Serviciul de streaming de muzică Spotify a eliminat zeci de mii de melodii care au fost generate de platforma de inteligență artificială (AI) a startup-ului Boomy, relatează BusinessInsider.

Boomy permite utilizatorilor să creeze melodii în diferite stiluri, de la rap la lo-fi, apoi să le lanseze pe platformele de streaming, care trebuie să le plătească mai departe drepturi de autor.

Serviciile de streaming chiar au o problemă cu valul de melodii generate de platforma Boomy, care, deși a fost lansată complet publicului abia în 2021, a generat 14,5 milioane de cântece sau 14% din muzica înregistrată la nivel mondial.

Problema e că, mai departe, utilizatorii le-au urcat în platformele de streaming, inclusiv pe Spotify, cu scopul de a-și asigura o sursă de venit prin încasarea de drepturi de autor.

Cei de la Spotify au trecut la măsura radicală, adică aceea de a elimina zeci de mii de cântece, deoarece numărul de streamuri a fost mărit artificial.

Universal Music a avertizat toate platformele principale de streaming că a observat activitate suspectă pe melodiile Boomy – sugerând că roboții au fost folosiți pentru a umfla statisticile privind audiența – iar Spotify a eliminat apoi aproximativ 7% din melodiile încărcate de Boomy.

Într-o declarație trimisă lui BusinessInsider, Spotify a spus: „Streamingul artificial este o problemă de lungă durată, la nivelul întregii industrii, pe care Spotify depune eforturi pentru a o elimina prin serviciul nostru”.

„Când identificăm sau suntem alertați cu privire la potențiale cazuri de manipulare a fluxurilor, atenuăm impactul acestora luând măsuri care pot include eliminarea numerelor de streaming și reținerea redevențelor. Acest lucru ne permite să protejăm plățile de redevențe pentru artiștii onești și muncitori”, au spus reprezentanții Spotify.

Șeful Spotify: Industria muzicale are motive reale de îngrijorare

Luna trecută, CEO-ul Spotify, Daniel Ek, a declarat că industria muzicală are „îngrijorări legitime” cu privire la melodiile generate de AI, adăugând că Spotify speră să „stabilizeze o poziție” în care să poată proteja creatorii, dar și să permită inovarea pe platforma sa.

Melodiile generate de AI folosind vocile lui Drake și The Weeknd au strâns milioane de vizualizări pe TikTok luna trecută, înainte de a fi eliminate pentru încălcarea drepturilor de autor, a raportat The Guardian.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri