Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Digitalizării și Inovării a fost invitatul start-up.ro pentru o nouă serie din formatul “Ask me Anything” - Întreabă Orice. Redăm mai jos subiectele abordare și răspunsurile ministrului.

Sebastian Burduja este din mai 2022 Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România. Din poziția sa, promovează digitalizarea administrației, legăturile mai ușoare între oameni și stat, dar și cercetarea.

Pentru Sebastian Burduja am avut 30 de întrebări din partea comunității start-up.ro pe care le-am adunat din formularul din articolul ce a anunțat acest interviu, rețele sociale sau Reddit.

Conform lui Burduja, până la finalul sesiunii parlamentare va fi adoptat un cadru legislativ pentru SRL-I, adică firme inovatoare, un cadru legal adaptat nevoilor startup-urilor de tehnologie. În plus, el a explicat gradul digitalizării primăriilor, de ce nu comunică instituțiile între ele, dar și câteva soluții.

Iată pe scurt ce vei afla:

  • Când vor fi SRL-I, adică entități care să fie adaptate nevoilor startup-urilor inovatoare
  • Fondul Român de Inovare și cum ar funcționa mecanismul de finanțare a startup-urilor tech
  • Cloud-ul guvernamental care va avea un marketplace de unde instituțiile statului să poată vedea transparent soluții software produse de români și să le achiziționeze
  • Susținerea interzicerii TikTok pe telefoanele de muncă
  • Ce face un cetățean dacă o instituție nu îi dă dreptul să trimită documente semnate electronic
  • Care sunt barierele instituționale din calea digitalizării instituțiilor și a comunicării dintre ele
  • Durata minimă a proiectelor de digitalizare de la stat
  • De ce sunt scan-uri PDF pe site-ul Camerei Deputaților, deși se poate comunica electronic
  • Transmisiuni online ale ședințelor din comisiile parlamentare
  • Lansarea asistentului digital ION
  • Crypto, criptomonede și reglementare
  • Planurile după ce nu va fi prim-ministru
  • Urmărește pe larg pe YouTube, răspunsurile în format scris pot fi citite și mai jos.

Se discută și la noi despre interzicerea TikTok pentru angajații din mediul public. Va fi doar pentru telefoanele de muncă?
Da, ideea de a interzice TikTok este doar pentru telefoanele de muncă ale angajaților din spațiul public. E o decizie pe masa Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică și se va întruni pe 17 iunie. S-a făcut mult zgomot pe tema aceasta, dar cred că statul ar trebui să fie extrem de prudent în a interzice lucrurile cetățenilor. Ar trebui să fim foarte proactivi și cu toate resursele la îndemână să informăm cu privire la riscurile la care se expun.

Personal cred că atunci când folosești o aplicație din anumită parte a lumii, te expui unor riscuri mai mari decât dacă e o aplicație din altă parte a lumii. Pentru că ține de sistemul de guvernare, de democrație versus dictatură și un regim autoritar aplicabil fiecărei jurisdicții. Ca utilizator prefer să știu că datele mele sunt în gestiunea unui guvern care răspunde cel puțin în fața cetățenilor săi, în fața comunității internaționale și urmează regulile de bun simț.

Citește materialul integral pe start-up.ro.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri