Dezastrele naturale sunt în creștere în ceea ce privește frecvența și intensitatea lor din cauza schimbărilor climatice, iar inundațiile se numără printre principalele amenințări climatice la adresa siguranței și mijloacelor de subzistență ale oamenilor. Google anunță extinderea capacităților sale de prognozare a inundațiilor în 80 de țări, adăugând 60 de țări noi din Europa, inclusiv România, Africa, regiunea Asia-Pacific și America de Sud și Centrală.

Datele se regăsesc în Flood Hub - centrul de prognoză a inundațiilor, o platformă Google care afișează prognoze pentru inundațiile fluviale, arătând când și unde vor avea loc în diferite zone ale lumii, zone care însumează o populație totală de 460 de milioane de oameni. Guvernele, organizațiile și populația din aceste regiuni au astfel acces la informații critice cu până la șapte zile în avans pentru a se pregăti și a se adapta la inundații.

Platforma include acum unele dintre regiunile cu cele mai mari procente de populație expuse la riscul de inundații, precum Țările de Jos, Vietnam, Myanmar, Laos și Cambodgia. De asemenea, include țări care se confruntă cu fenomene meteorologice extreme, precum Belgia, Spania și Germania în Europa sau Nicaragua, Honduras și Guatemala în America Centrală.

Anticiparea inundațiilor cu ajutorul AI-ului

În 2018, Google a lansat prognozele de inundații pentru a ajuta la combaterea daunelor catastrofale cauzate de inundațiile anuale. Datorită progreselor în modelele sale de prognoză AI și învățare automată, în 2022 Google a extins prognozele de inundații în alte 18 țări, un pas intermediar către expansiunea globală anunțată astăzi.

Prognozarea inundațiilor se bazează pe tehnologia AI, care procesează diverse surse de date disponibile public, precum prognozele meteo și imaginile de satelit. Aceasta combină apoi două modele: modelul hidrologic, care prognozează cantitatea de apă care curge în râu, și modelul de Inundație, care prezice ce zone vor fi afectate și cât de adâncă va fi apa. Începând de anul acesta, Google va trimite alerte de inundații în Search și Maps, precum și notificări Android.

Susținerea comunităților în schimbările climatice

Flood Hub face parte din activitatea Google de „Răspuns la Criză” pentru a oferi oamenilor acces la informații și resurse de încredere în momente critice - care includ, alături de inundații, incendiile de pădure și cutremurele de pământ.

Google.org colaborează cu organizații precum Crucea Roșie Indiană pentru a înființa rețele de avertizare offline, alcătuite din voluntari comunitari instruiți, motivați și de încredere, pentru a extinde raza avertizărilor de pe Flood Hub. Potrivit unui studiu recent realizat de o echipă de Economie Incluzivă de la Universitatea Yale, un alt beneficiar al Google.org, comunitățile cu voluntari locali, aveau cu 50% mai multe șanse să primească avertizări înainte ca apa să ajungă în zona lor - un factor care poate face diferența dintre viață și moarte.

Sursa foto: mkfilm / Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri