Lansarea instrumentelor AI precum ChatGPT și Google Bard a creat o explozie de interes în industria AI generativă, care ar putea duce la creșterea veniturilor la peste 1,3 trilioane de dolari în următorul deceniu, relatează BusinessInsider.

Într-un raport realizat de Bloomberg se arată că în 2022 industria a generat venituri de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Până în 2032, această cifră ar putea fi de 1,32 trilioane de dolari, o rată de creștere anuală compusă pentru sector de 42%.

Defalcat pe domenii de activitate, raportul Bloomberg sugerează că software-ul AI precum asistenții AI, produsele de infrastructură și programele care accelerează programarea ar putea genera 280 de miliarde de dolari până în 2032, o rată anuală de creștere de 69%.

Cu toate acestea, hardware-ul va reprezenta cea mai mare parte a veniturilor de 1,3 trilioane de dolari, reprezentând 641 de miliarde de dolari până în 2032, conform estimărilor Bloomberg. Din aceste 641 de miliarde de dolari, 168 de miliarde de dolari provin de la dispozitive, iar 473 miliarde de dolari vor veni din infrastructură.

Veniturile din hardware vor proveni din serverele AI, stocarea AI, produsele AI pentru viziune computerizată, precum și instrumentele AI conversaționale, care vor avea o valoare de 108 miliarde dolari.

Reclamele digitale referitoare la AI vor genera venituri de 192 de miliarde de dolari, în timp ce software-ul de tip asistent AI va avea o valoare de 89 de miliarde de dolari, conform raportului.

Se estimează că inteligența artificială generativă va reprezenta aproximativ 10 până la 12% din totalul piețelor de hardware IT, servicii software, cheltuieli publicitare și jocuri de noroc până în 2032, comparativ cu mai puțin de 1% în prezent.

„Lumea este pregătită să vadă o explozie de creștere în sectorul AI generativ în următorii zece ani, care promite să schimbe fundamental modul în care funcționează sectorul tehnologic”, a declarat Mandeep Singh, analist principal de tehnologie la Bloomberg Intelligence și autorul principal al raportului.

„Tehnologia urmează să devină o parte din ce în ce mai esențială a cheltuielilor IT, a cheltuielilor publicitare și a securității cibernetice pe măsură ce se dezvoltă”, a adăugat Singh.

Chatbot-ul celor de la OpenAI, ChatGPT, a fost lansat publicului în noiembrie și a explodat în popularitate datorită capacității sale de a întreține conversații inteligente, de a compune muzică, de a scrie linii de cod pentru programare și chiar de a scrie eseuri. A devenit aplicația pentru consumatori cu cea mai rapidă creștere din istoria internetului, ajungând la 100 de milioane de utilizatori în puțin peste două luni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri