HP a obtinut licenta pentru tehnologia care va crea nano-dispozitive electronice

HP a obtinut licenta pentru tehnologia care va crea nano-dispozitive electronice, ceea ce inseamna ca generatia urmatoare de cipuri sa aiba o capacitate mai mare fata de tehnologiile prezente pe piata

Tehnologia presupune un proces numit litografiere nanoimprint (NIL) – o metoda prin care se inscriptioneaza in mod literal schemele de circuite mai mici de 50 de atomi, pe un substrat. Cercetatorii de la HP Labs au creat tehnologia NIL patentata ce a permis fabricarea circuitelor prototip cu o dimensiune de 15 nanometri – aproximativ o treime din dimensiunile celor mai avansate circuite care vor fi disponibile pentru comercializare anul acesta.

Imediat ce NIL este creat, copiile vor putea fi inscriptionate rapid, fara costuri mari, asa cum se realizeaza inscriptionarea CD-urilor sau a discurilor. Tiparul este apoi umplut cu metal in spatiile pentru circuite. HP a inregistrat aceasta tehnologie la Nanolithosolutions, Inc., din Carlsbad, California, care a dezvoltat un instrument bazat pe tehnologia HP. Acest instrument este format dintr-un modul utilizat pentru crearea unor tipare pentru circuite si tranzistori pe un substrat. Instrumentul transforma dispozitivul “mask aligner” intr-o masina NIL de mare rezolutie. Tehnologia poate fi utilizata si de alte companii prin intermediul organizatiei Intellectual Property Licensing din cadrul HP.

"Bazandu-se pe o cercetare intensa in domeniul litografierii nanoimprint, consideram ca am obtinut un instrument care va permite realizarea unui proces repetabil, de incredere pentru explorarea biocipurilor, cipurilor fotonice si multe alte aplicatii. Consideram ca va fi un instrument extrem de util pentru utilizatorii comerciali si academici din toata lumea, intrucat va costa doar o zecime din pretul actualei tehnologii", a declarat director executiv Nanolithosolutions, Bo Pi.

Nanolithosolutions a fost creat de catre Pi and Yong Chen, un profesor UCLA si fost membru al HP Labs. HP detine o cota din companie. Alte detalii privind aceasta intelegere nu sunt inca disponibile.Veniturile realizate de companie in primul trimestru al anului financiar 2007, incheiat la 30 aprilie, au totalizat 97,1 miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri