Peste 40% dintre romanii care utilizeaza aplicatii de mesagerie instantanee au fost tinta unor atacuri informatice, iar o pondere de 31,2% au declarat ca nu s-au confruntat cu vreo incercare de virusare a computerului, potrivit unui sondaj online efectuat de Gecad Net.

Dintre cei care au raspuns la sondaj, 35,1% au declarat ca au avut o altfel de experienta de cel putin doua ori, iar 7,3% dintre respondenti s-au confruntat cel putin o data cu un astfel de atac.

Peste un sfert dintre respondenti (26,3%) considera ca este posibil sa fi trecut printr-o astfel de situatie, dar sa nu-si fi dat seama, iar 31,2% spun ca nu s-au confruntat niciodata cu un astfel de atac.

Sondajul a fost efectuat online de compania de securitate IT Gecad Net, la care au participat 669 de utilizatori.

Atacurile prin instant messaging se desfasoara in diferite moduri. Unul dintre ele, cand atacatorul trimite victimei un fisier infectat sau un link catre un site malitios, sub pretextul ca acesta reprezinta ceva interesant, seamana foarte mult cu declansarea unui atac cu viermi, prin intermediul emailului. in acest moment, potentiala victima are un rol extrem de important pentru succesul sau insuccesul atacului. La fel ca la virusii cu transmitere prin email, daca destinatarul primeste si executa fisierul infectat, atunci atacul este considerat reusit. O a doua situatie se poate intalni cand aplicatia IM (Instant Messaging) prezinta o vulnerabilitate care, odata exploatata, poate permite atacatorului sa obtina control total, de la distanta, asupra calculatorului victimei.

Gecad Net furnizeaza sub brandul Sentinet servicii de securitate IT si solutii integrate siguranta informatica a organizatiilor, cat si pentru crearea de infrastructuri informatice performante, indiferent de marimea sau complexitatea lor. Gecad Net este parte a Grupului Gecad, grup cu experienta de 12 ani in industria IT romaneasca.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Logofatu, Bittnet: Un SPO ar fi mai relevant pentru transferul pe BVB