Romania ocupa anul acesta locul 33 din punct de vedere al atractivitatii serviciilor de externalizare a proceselor de business (BPO), in scadere cu noua locuri fata anul 2005, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta A.T. Kearney.

Pentru stabilirea clasamentului au fost luati in considerare trei indicatori: atractivitatea financiara, disponibilitatea resurselor umane si calitatea mediului de afaceri. in ceea ce priveste criteriul financiar, Romania a ocupat locul 19 la nivel mondial, fiind depasita in Europa Centrala si de Est doar de Bulgaria. Din punctul de vedere al disponibilitatii resurselor umane, tara noastra ocupa locul 45 in lume. Romania ocupa locul 30 in ceea ce priveste calitatea mediului de afaceri fiind pe ultima pozitie intre tarile din Europa Centrala si de Est, din cauza infrastructurii deficiente.

Romania are o piata relativ mica de externalizare a proceselor de business (BPO), dar si o forta de munca redusa, cu toate ca dispune de un nivel educational ridicat si de bune competente lingvistice, se arata in studiul intitulat "Strategii si oportunitati pe pietele internationale de servicii".

Pe primele trei locuri din punct de vedere al atractivitatii serviciilor de externalizare a proceselor de business se numara India, China si Malaezia. Urmatoarele locuri sunt ocupate de Tailanda, Brazilia, Indonezia si China. Slovacia si Bulgaria si-au mentinut potentialul de crestere. Punctajul obtinut de Ungaria si Cehia a fost mai mic decat in 2005.

Gradul de competitivitate al celor 40 de tari care au facut obiectul studiului a sporit in 2006, reflectand cresterea pietei la nivel global.

A.T. Kearney este una dintre cele mai mari firme internationale de consultanta manageriala, cu 47 de birouri in peste 30 de tari. Compania a intrat pe piata din Romania la inceputul lunii martie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Colliers: Peste 100.000 de romani lucreaza in outsourcing