Gigantii Google si Intel s-au alaturat schemei de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de PC-urile din intreaga lume, relateaza BBCNews. Planul ambitios urmareste reducerea semnificativa a cantitatii de energie emisa de echipamentele hardware pana in 2010.

Oficialii companiilor implicate au prognozat o reducere cu 54 milioane tone pe an a emisiilor daunatoare mediului, reprezentand echivalentul a 11 milioane de autoturisme sau a 20 de fabrici producatoare de carbune. Hewlett-Packard, Dell si Microsoft au subscris deja campaniei aflata in desfasurare.

PC-urile si echipamentele IT in general, contribuie semnificativ la incalzirea globala, aproape in aceeasi masura ca si industria aeriana. “Avem convingerea ca putem reduce nivelul emisiilor de CO2 si a costurilor cu energia”, a declarat Pat Gelsinger, vice-presedintele Intel.

Gelsinger estimeaza ca tehnologia “ecologica” va duce la cresterea preturilor PC-urilor cu aproximativ 20 de dolari (15 euro) si a serverelor cu 30 de dolari (22 euro), dar acestea vor fi compensate de facturile mai scazute la electricitate.

Producatorii IT vor produce si vor vinde echipamentele in deplin acord cu standardul de 80% propus initial de asociatia americana Environmental Protection Agency's Energy Star, urmand ca acesta sa ajunga la 90% pana la incheierea anului 2010.

Initiativa reprezinta o extensie a programului Climate Savers apartinand World Wildlife Fund (WWF), care incurajeaza companiile sa isi diminueze emisiile de sera in beneficiul mediului inconjurator. Printre suporteri se afla si Yahoo, Hitachi si Sun Microsystems.

Mai mult, programul initiat va avea consecinte si asupra tehnologiei de productie a echipamentelor IT, acestea devenind mai performante si mai silentioase. In Marea Britanie, guvernul a propus crearea unui computer care sa utilizeze cu 98% mai putina energie decat PC-ul standard.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Lansarile IFA 2019: Produse puternice, branduri consacrate, inovatii