The Times, parte a trustului News Corp, a lansat o informatie potrivit careia trustul-parinte ar fi inaintat o oferta de vanzare a site-ului MySpace catre Yahoo, in schimbul caruia Rupert Murdoch doreste sa primeasca 25% din actiunile gigantului Yahoo.

In acelasi timp, co-fondatorul si noul director executiv al Yahoo, Jerry Yang, s-a angajat sa revitalizeze afacerea. Unii analisti sustin ca scoaterea la licitatie a unui procent din actiuni ar putea fi o strategie buna.

Valoarea de piata a Yahoo este estimata la 37 miliarde dolari, ceea ce inseamna ca, pentru o patrime din actiuni, Murdoch ar trebui sa plateasca aproximativ 12,3 miliarde dolari.

Analistul media al firmei de cercetare ScreenDigest, Arash Amel, este de parere ca tranzactia ar fi o miscare inteligenta din partea lui Murdoch. Site-ul MySpace, pentru achizitionarea caruia miliardarul american a platit in 2005 580 de milioane de dolari, se afla pe o panta descendenta, pierzand tot mai multi clienti in fata rivalului Facebook. Un alt plus pentru News Corp ar fi expansiunea pietei online pe care ar putea sa-si plaseze continuturile de televiziune, filme si stiri ale publicatiilor sale.

Fox Interactive Media, divizia online a grupului News Corp, a atras 140 de milioane de utilizatori unici in luna februarie a acestui an, conform unui studiu condus de firma comScore. In aceeasi perioada, Yahoo a inregistrat 458 de milioane de vizitatori unici. Cei doi giganti aliati ar putea deveni un competitor de temut impotriva liderului de piata Google, care a atras in februarie 503 milioane de vizitatori unici.

Citeste si:

Dar ce ar avea Yahoo de castigat din eventualul acord cu Murdoch? Analistii considera ca strategia de continut si ofertele de publicitate ar putea fi saltate prin integrarea continuturilor popularelor showuri difuzate pe News Corp TV. Oficialii celor doua companii s-au abtinut sa comenteze pe margineaza acestui subiect.

News Corp, a inregistrat o crestere de 6,2% a profitului aferent celui de-al treilea trimestru din anul fiscal 2006/2007, pana la 871 mil. dolari. Concernul media condus de Rupert Murdoch a inregistrat, in intervalul ianuarie-martie 2007, venituri de 7,5 mld. dolari, in crestere cu 21,5% fata de perioada similara de anul trecut.

Din conglomeratul controlat de Murdoch fac parte Twentieth Century Fox, reteaua radio Fox, canalul de stiri Fox, o serie de ziare din Marea Britanie si Australia, precum si una dintre cele mai populare comunitati virtuale, MySpace.