Reglementarea europeana privind tarifele de roaming a fost adoptata definitiv, luni, de statele membre, ea urmand sa intre in vigoare de sambata, dupa publicarea in Monitorul Oficial al UE, informeaza NewsIn, care citeaza AFP.

Cei 27 au adoptat definitiv si fara dezbateri, luni, la Luxembrug, reglementarea care va reduce facturile utilizatorilor de telefonie mobila in strainatate.

Adoptarea a fost o pura formalitate, intrucat in 7 iunie ministrii europeni ai telecomunicatiilor isi dadusera deja neoficial acordul pentru textul votat de eurodeputati. De aceasta data insa, ministrii europeni cu portofoliul concurentei au fost cei care au votat in favoarea dosarului roamingului.

Vineri, textul va fi publicat in Monitorul Oficial al UE si va intra in vigoare incepand de sambata.

Potrivit reglementarii, apelurile facute din strainatate vor costa 49 de eurocenti in primul an dupa adoptare, 46 de eurocenti in al doilea si 43 de eurocenti in cel de-al treilea an. La apelurile primite in strainatate, preturile vor scadea de la 24 de eurocenti in primul an, la 22 in al doilea an si la 19 in al treilea an. Plafoanele sunt apropiate de valorile propuse de Parlament, 40 de eurocenti pentru apelurile efectuate si 15 pentru cele primite, fata de cele propuse de statele membre, 60, respectiv 30 de eurocenti.

Concret, reducerile vor fi foarte variabile, in functie de statele membre. in unele tari, ele vor scadea pana la 70%, in timp ce in altele vor fi nesemnificative. Unii operatori au inceput deja sa lanseze oferte inferioare acestor plafoane (eurotarife).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Ghidul alegatorului roman pentru alegerile europarlamentare 2019