Rata pirateriei software in Romania a ajuns la 69% in 2006, in scadere cu trei procente fata de valoarea inregistrata in 2005, au anuntat oficialii companiei Autodesk. Trendul descendent va fi mentinut si in urmatorii ani, cand se asteapta ca nivelul pirateriei software sa coboare sub 60%.
"Estimam ca rata pirateriei in Romania va cobori sub 60% anul urmator, pe fondul activitatilor tot mai ample in domeniu si al investitiilor din partea Uniunii Europene. Romania se afla, cu siguranta, intr-un proces de evolutie, din acest punct de vedere", a declarat pentru Wall-Street David Palas, directorul de vanzari Autodesk pentru Cehia, Slovacia si Europa de Sud-Est.

Rezultatele anuntate de companie au fost inregistrate in contextul unei serii de proiecte ale Uniunii Europene, care implica un buget de 58 de miliarde de euro pentru Romania. Dintre acestea, 36 de miliarde de euro vor fi alocate pentru proiectarea in domeniul infrastructurii, constructiilor, utilitati si proiectare mecanica.

Chiar daca cele trei procente inregistrate de tara noastra in scaderea pirateriei software o propulseaza in topul primelor zece tari, ca evolutie in anul 2006, Romania mai are mult de munca pana va ajunge la nivelul de piraterie din tarile vest-europene sau nord-americane. Astfel, rata de piraterie software a ajuns la 26% in Austria, 28% in Germania, 27% in Marea Britanie, 26% in Elvetia, 34% in Canada sau 21% in SUA.

"Romania se afla inca pe lista tarilor cu o rata de piratare foarte ridicata. Pierderile inregistrate de firmele producatoare de software au fost mai mari in 2006 decat in 2005 si se asteapta sa creasca si mai mult anul acesta", a declarat David Palas. Astfel, firmele producatoare de software pentru Romania au inregistrat pierderi de 114 milioane de dolari in 2006, fata de cele 111 milioane de dolari pierdute in 2005.

Pierderile mai mari suferite de companii, in ciuda imbunatatirii ratei de piratare, sunt explicate prin cresterea agresiva a pietei de software in Romania. "Odata cu cresterea pietei si a numarului de utilizatori, creste si numarul celor care utilizeaza programe fara licenta. Asta duce la gauri mai mari in bugetele companiilor producatoare de software", a explicat avocatul Magda Popescu, reprezentant Business Software Alliance in Romania. Astfel, in 2006, livrarile de PC-uri au crescut cu 5%, iar piata de software a inregistrat o crestere de 12% fata de anul precedent.

Cresterea vanzarilor de produse software Autodesk a fost de 138% in 2006, cand s-a inregistrat o explozie in domeniul constructiilor, infrastructurii si chiar in productie, estimari valabile si pentru acest an. Preturile produselor Autodesk din Romania se vor alinia celor din Europa de Vest incepand cu data de 15 iulie, a anuntat directorul de vanzari pentru Europa de Sud-Est, David Palas.

In acest moment, peste 7.000 de companii utilizeaza software autodesk in Romania, cu sau fara licenta. Dintre acestia, 23.000 de utilizatori, din peste 4.000 de firme utilizeaza legal aplicatiile Autodesk. Conform legii 278/2006, pirateria software se pedepseste cu amenzi intre 2.500 si 2.000.000 RON, cu suspendarea activitatii sau chiar cu dizolvarea persoanei juridice.

Noul director pentru combaterea pirateriei software al Autodesk Romania este Jan Bucek, din cadrul biroului Autodesk din Republica Ceha, a declarat seful A&C International, Cristian Dumitrescu. Autodesk va investi pana la sfarsitul anului circa 100.000 de euro intr-o campanie media impotriva pirateriei, adresata firmelor din domeniul arhitectural, de cartografie si cadastru, al constructiilor si al proiectarii mecanice.

In lume, Autidesk inregistreaza o rata a pirateriei cu 15 procente mai mare decat rata pirateriei software in Romania. Se estimeaza ca, la nivel global, pentru fiecare copie legala, alte trei pana la cinci copii sunt ilegale. Prezenta globala a Autodesk numara peste 160 de tari. Dintre acestea, cele doua Americi aduc 40% din incasari, restul provenind de la nivel international.

Autodesk este cel mai mare producator de software de proiectare 2D si 3D. Principalul produs al firmei este AutoCAD, o aplicatie de proiectare asistata de calculator, lansata cu 25 de ani in urma. Programul AutoCAD este folosit de ingineri, arhitecti si artisti care realizeaza modele tridimensionale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri